Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Elsőre értettem szerintem csak kimondva akartam látni mert folyamatosan külön hálózatról beszéltek pedig nem az ha egy kézi vagy automata kapcsolóval mégis összeköttetésben van. Nekem a sziget szigetet jelent nem félszigetet......,de jó, rendben legyen függetlennek mondott és ahogy Ini írta 99,99%-os biztonsággal teszi a dolgát, de ha beüt az az 1 ezrelék, hogy mégis rányom a külső hálózatra és feltölti a szerelőt, tűzoltót, vagy a szerencsétlen tolvajt aki lekapcsolta az óránál a biztit és mégis agyonvágja akkot sitkó? Nekem még ez a kis kockázat is sok, gyáva vagyok én a szigethez. 😆
pl a 24 voltos led szalag ha már 3 méter hosszú meg van táplálva a 2 végén, ha hosszabb akkor már a közepén is van betáp
csak a villanyszerelési költségből 2 évig szopathatnám a szebbnél szebb thaiföldi csajokat 😆
Az mondjuk túlzás, de ha van rá pénz....

Manapság ez a divat, hogy minden szirszarnak külön zsinór megy és központilag lehet kapcsolgatni, de szerintem jóval olcsóbban is meg lehetne ezt a funkcionalitást oldani, nem kell csillagpontos erősáram ehhez, de a villanyszerelők baromi jól élnek ezekből a munkákból szóval biztos hogy rábeszélik a tulajt 😂
5kw változat, már kicst sajnálom hogy nem a 7,5kw vettem, abban 2 mppt van, egyszerűbb bővíteni
Gyakorlatilag külön. De az áramot könnyű kapcsolni, ezért attól hogy az egyik pillanatban külön áramkör, a következőben lehet már azonos. Ez a kapcsolók elsődleges feladata. Ezért nem kell olyan lakás hálózat amivel kizárólagosan csak egyiket vagy másikat használod.
A H tarifa esetén azért van így elkülönítve, mert szigorúan korlátozott a rákapcsolható fogyasztók fajtája, és a bekötés is csak fix lehet....persze azért szoktak ezekkel is ügyeskedni, de az tényleg szabálytalan.
Pedig párszor el lett mondva ini által is. Fogadd el hogy nem érted 😆

Ez a probléma felvetésed is téves. Nem kell leválasztani a hálózatról, mert amikor inverterről dolgozik a ház, már eleve le van választva a hálózatról, és az inverterre van kötve. Ha az akku lemerül akkor van egy váltó kapcsoló ami vagy ide, vagy oda kapcsol, de mivel egyetlen nyelve van, nem tud két irányba kapcsolni, ettől váltó kapcsoló.
Na ezzel át lehet váltani hogy a házat a hálózatra kössed, de értelem szerűen ha átkapcsol akár autómatán akár kézzel, akkor már nem tud az inverterre is kapcsolódni a VÁLTÓ kapcsoló miatt.
Tehát az a fontos, hogy akkor most lehet e kötekedni? 😆 Kapcsoló, ami megfelel a szabványi előírásnak. Ini által említett Ganz 1-0-2 kapcsoló az ilyen.
De maga az inverter is tartalmazza.
Így van ahogy mondod. Nem ugyan az.
Én láttam Ini inverterének a papírját. Megfelel mindannak amire használja.

Be kell kötni fázist, nullát, PE vezetőt, földet.

Mondjuk azt nem értem minek kapcsolgatja kézzel, mert amúgy tudja automatán is a hálózat és az akku közötti átkapcsolást.
Erről vagy ennek valamelyik változatáról van szó amúgy:
https://www.solarpower24.it/ne...
pár napja bepakoltam a jogi dolgokat, nincs olyan hogy nem lehet szigetüzem ha van hálózat, aki ezt állítja az nem ért hozzá
olyan van egyedül hogy nem mehet a szigetüzem árama a közüzemi hálózatba, egy egy tizenpárezres ganz kk 1-0-2 kapcsolóval meg lehet oldani hülyebiztosan, egy csimpánz nem tudná elrontani......
az hogy ki mit mond nem kell figyelembe venni, még a visszatáplálós telepítők többségének sincs fogalma a szigetüzemről
nem is tudna egyik sem megtervezni egy szigetüzemet, ők más dimenzióban dolgoznak, nekik annyi a számítás hogy ha 6 ezer a villanyszámlád akkor egy 2.5kw-os rendszer elég ha 12 ezer akkor 5 kw
és ennyi
sziget üzemnél meg az összes fogyasztót számításba kell venni mikor és mennyit megy mely fogyasztók mehetnek együtt, pl ami inverterel egy 2000w olajradiátor simán elmegy azon egy 1100w villanymotor jó eséllyel el sem indul
stbstbstb
nekem se igazi "szigetüzem" mert ha van 3 nap felhős idő akkor már a legnagyobb spórolással sem tud működni, de ennyire futotta, eddig 1x kellett átkapcsolni 1 napra
ha lenne másfél milla felesleg akkor lenne egy nagyobb akku és avval kihúzom spórolósan akár 3-4 napig is

amúgy ha gondolod bejelenthetez az áramszolgáltatónak hogy van egy sziget üzemed és emiatt kevesebb áramot fogsz vételezni, így nem küldik rád az áram kommandót
de olvastam olyat a csoportba hogy bement az ember várakozott vagy 3 órát és egyszerűen nem tudott mit kezdeni az ügyfélszolgálat a szigetüzem bejelentéssel, pedig még a közpotjukat is hívogatták
végül hazament az ember bejelentés nélkül......
Ez a lényeg, bevállalom vagy sem? A felügyeletes ember megy a sittre ha berosál a cucca és levágja a jóembert a póznáról? Azt hiszem ezért nem vállalta egyik napelemes cég sem nálunk a szigetet mert ugye a felelősség na meg ők veled ellentétben kimondottan azt mondták, hogy tilos olyan helyen szigetezni ahol van hálózat ettől függetlenül simán igazad lehet hisz eddig senki (én sem) találtam kimondott tiltást erre így ami ugye nem tilos azt szabad a felelősséggel együtt. Az hagyján, hogy magamban nem bízom, de senkiben sem mivel a derék felügyeletes ember/cég az lehet, hogy már holnap nem található meg sehol nem még évek múlva.
nem kell engedély, szóval bármit csinálhatsz az óra után
persze ha elkúrod akkor mehetsz a sittre, de nem kell elbaszni
de
ha ennyire nem bízol akkor csinálhatsz egy külön hálózatot a lakásban a napelemes áramnak, 2 konnektor egymás mellett egyik a napos áram másik a közüzemi
vagy akár le is választhatod a lakás egy részét fixen a napos részlegnek
ennek egy hátulütője van hogy télen nincs elég nap egy olcsóbb szigetüzem fenntartásához, egy átlagos háztartásnak a fűtésen kívül kb 3 milla lenne naponta az energia tárolás, aztán ha 2 hétig nincs nap akkor 14x3 milla csak az akku
tanyákon is inkább aggregát megy ilyen esetben vagy nagyon spórolnak a villannyal
de most már tudok olyan embert aki telepít neked szigetes napelemet, számlával garanciával ha kell felügyelettel is, ellenben egy 500 ezres akku már 800 ezer lesz ha kell gari meg számla......

amúgy ha bejön a kevés napos idő nekem is csak annyi lesz a sziget hogy a légkondit rákötöm és amikor süt a nap/teli az akku akkor fűt a légkondi, a lakás többi része meg megy a közüzemi hálózatról mert nem kapcsolgatok napi szinten ide-oda
No, ez az amire egyszerűként kiváncsi voltam, tehát egy hálózat van ami vagy a szigetről vagy közüzemről megy és egy halálbiztos kapcsolóféle (ami kizárt, hogy elromoljon) oldja meg a különválasztást. Ez igazából az engedélyezett oda-vissza órákkal is így megy csak azok az engedélyeztetés miatt a felelősséget a telepítőre vagy a közüzemi szolháltatóra hárítja ellenben a saját megoldást használóval. Azért akadésoskodom mert agyaltunk ilyesmin és ugyan hozzáértés nélkül, de próbáltam tájékozódni és ezután a polémia után ha kiépítenék szigetüzemet azt csak úgy ha külön komplett hálózatot is építtetnék azokhoz a fogyasztókhoz amit csak arról használnék, biztos nem keverném engedély nélkül a kettőt bármenyire is halálbiztosnak mondják a kapcsolókat.
igazándiból már nem tudom másképp elmagyarázni, mert látom nem akarod megérteni a lényegét
a bármilyen üzemzavar az csak egy lehetséges valaki szétveri a kapcsolót és pont úgy forgácsolódik el hogy a közüzemi fázis összeér a napelemes fázissal, ekkor van esély arra hogy kimegy a napos áram a közüzemi hálózatba
de elméletileg a fi relé ekkor is leoldana hiszen a napos nullán nem megy vissza az áram szóval ha 30 miliamper eltérés van máris lekapcsol
szóval 99,999% biztos vagyok abban hogy nem fog megtörténni az oszlopon dolgozó ember sokkolása, még akkor sem ha valaki tényleg szétveri azt a kapcsolót
a maradék 0,001%meg lehetne tesztelni csak a napos fázist a közüzemi nullára kellene ráengedni, szerintem egyből leverne a fi relé
a fürdőkádon teszteltem, ott lekapcsol, igaz ott nulla van a kádon
Ha vegoggondolod, alig lesz dragabb igy, mintha egy aramkoron lenne minden. Legalabbis a haz arahoz kepest elhanyagolhato ertekben no a felujitas plusz koltsege.
Tehát egy hálózat van csak szómágiázunk. Hát ha mindössze egy kapcsoló, relé vagy bármi választja el a kettőt (mert ezek szerint a hálózat egy csak szét tudod kapcsolni remélhetőleg nem csak manuálisan) akkor az nem különálló hanem egy bárhogy is szépítjük csak annyi, hogy lekapcsolható, de az már nem is sziget hanem csak félsziget így ha bármilyen üzemzavar van (nyilván ilyen csak a mesékben létezik) akkor az oszlopon dolgozó delejeződik.
haver most újít egy 40+ éves házat, nem gazdagabb mint én mégis annyi villany kábel van a házban mint 10 eredeti kádár kockában
földelés is egy buzi vastag vezeték aztán arról ágazik le minden konnektoronként/fogyasztóként biztosíték
van vagy 5 fi relé
meg minden egyéb kacat
3x12-es lakáselosztóból van kettő
én meg árválkodok 3 kismegszakítóval a közüzemi oldalon
De ugye attól még a ház áram alatt lesz,ugye?
Lehetetlen?
Azt ne felejtsd el, ahová légkondit szerelsz (ahogyan emlékezem a munkádra), azok nem az alsópolcos állampolgárok, legalábbis jellemzően.
teljesen mindegy hogy áramszünet van vagy nincs áram szünet akkor sincs össze kapcsolva
végletekig leegyszerűsítve
havvan egy 40 es pótod meg egy 20as pótod a traktorral csak az egyiket tudod húzni
egyszerűen lehetetlen kettőt egyszerre a helyére kapcsolni
Amúgy csak érteni szeretném, nekem a külön hálózat azt jelenti, hogy ami mapelemről megy az nem megy hálózatról és fordítva kb. mimt nekem a kapcsolt vahy a jövőbeli H tarifa amik teljesen külön áramkörök az óráktól, a kapcsolton csak 2 bojler van a H-n meg csak a klímák teljesen külön vezetékeken direktbe kötve dugaljak nélkül.
Ebből még mindig nem tudom, hogy egy hálózat van a házban vagy kettő és azt sem, hohy a kapcsolót csak saját kacsóval állítgatod vagy van valami ami áramszünet esetén tényleg hülyebiztosan a Te beavatkozásod nélkül automatilusan leválasztja a hálózatról?
Nemhinném,döntés született hogy nem nő nagyobbra a kezem.Úniós döntés.
Majd belenőssz
Mondjuk ezt elfogadom, mert ahány szabás annyi varrás.
Ehem,de nekem kisebb kell.