Figyu... én nem mondtam, hogy sokat keresek. El sem hinnéd, hogy mennyiért dolgozok. Néha én sem hiszem el, de nincs más. Örülök, hogy van munkám, még akkor is ha néha úgy gondolom, hogy nem ez a legmegfelelőbb.
Jogos, de sokszor tényleg sokat spórolsz, ha nem a 20.000 forintos nadrágot veszed meg, hanem a 4-5000 forintosat. Ugyanúgy elszakad mind a kettő, de az egyiket nem sajnálod annyira mint a másikat.
én műszerész-gépkarbantartó technikus vagyok kis hazánk legnagyobb cégénél, és sajnos azok nem fizetnek olyan sokat,hogy ennyi mindenre teljen,pedig az is több műszak és nem leányálom.
Magyarul a legnagyobb része a sikernek a szerencse szerencse+szerencse+némi tudás
"Arra van pénzed és arra költesz amire akarsz."
Ez az állítás szerintem ebben a formában nem igaz. Ez kábé olyan általánosítás, mint az "arra van időd, amire akarod, hogy legyen."
Közgazdászként annyit tennék hozzá, hogy a hitel nem más, mint a jövőbeli jövedelem elköltése. Így akkor érdemes felvenni, ha biztosan számít valaki arra a jövőbeli jövedelemre. Ekkor gyakorlatilag a sokéves spórolgatást fordítja meg valaki.
Ergo van okos hitelfelvétel és van felelőtlen. A válságnak az az előnye, hogy erre némileg ráébreszti az embereket.
Szerintem is egyre többe kerül a gyerek. Bár az enyém még csak 6 hetes :)
Viszont úgy néz ki, tudok menni 577-re Persze csak akkor, ha van még hely
Sőt vinnék magammal próbautast is, akinek szoknia kell a szerpentint, mert május 13-án megyek Szlovéniába (Vrisic hágó stb.)
Megcáfolnálak kicsit, bár életéveim száma nagyságrendileg fele a tiednek. Te azt mondod, hogy nekem most simán itt lenne a lehetőség, hogy hitelből azonnal megszerezzek magamnak "bármit" (az ésszerüség határain belül, természetesen), míg neked ez a lehetőség nem volt adott.
Akkor én most ezt mondom:
Számomra ez azt jelenti, hogy rögtön, amint felnőtté válsz ott a lehetőség, hogy egy örök életedre adóst csinálj magadból és azt nyögd hátralévő életedben. Így talán annyira nem is csillog szépen az a kocsi/motor/ház/stb., ha tudod, hogy még 15 évig csak ezért fogsz dolgozni.
Nem vagyok biztos benne, hogy ez a modell jobb, mint amiben te felnőttél. Igaz, neked ennek a lehetősége sem volt meg, így viszont oltári csábításnak kell ellenállni, hiszen "bármikor" a tiéd lehet, csak vedd fel a hitelt. Egy rossz mozdulat egy mai fiatalnak és vakvágányon vagy, ahonnan nagyon nehéz visszajönni.
Te ha fiatal lennél, akkor azonnal hitelbe vernéd magadat? Úgy indulnál az életnek, hogy máris tartozol?
Én is lakást bérelek, mert nincs pénzem megvenni. Több 1000 ember él úgy, hogy lakást bérel úgy hogy az a lakás sosem lesz az övé.
Én 23 évesen elköltöztem otthonról. Nem azért mert rossz a kapcsolatom a szüleimmel, hanem azért, mert egyszer el kell induljak az életben.
Most egy lakást bérlek és egyedül lakok. Főzök, mosok magamra.
Nem gondolnám, hogy 23 évesen egyetem nélkül senki lennék. Rendszergazdaként dolgozok már 2 éve egy internetes cégnél. Eltartom magamat és megadok mindent barátnőmnek is. Moziba járok vele, elviszem ide-oda, folyamatosan megyünk vásárolni neki ezt-azt. Sosem mondanám naki, hogy "bocsi, most nem kapsz meg valamit, mert nincs pénzem rá"
Arra van pénzed és arra költesz amire akarsz.
Ha most lennék fiatal azért több lehetőség lenne ha jó állással rendelkeznék hisz a hitelek révén azonnal(!) van lakás, autó, utazás, motor stb. míg anélkül csak éveken és a gürcölés és a végén a semmi.....régen nem volt hitel így kb a házasság és 2 gyerekkel az albérletben 10 év után lakás kiutalás(ami még mindig nem az enyém hanem a tanácsé) és újabb 10 év után végre a kocsi!....., de hoppá 40 lettem és hullanak infarktus, rák és hasonlókban a haverok...... azért szerintem úgy érdemes(!) élni, hogy ami lehetőség adódik azt megragadva annyi élményt gyűjtsön az ember amennyit tud....persze van aki ezt egyáltalán nem igényli.....de mi itt mivel mind motorozunk ez azt jelenti, hogy valamivel többet várunk az élettől mint az átlag, hisz kicsivel veszélyesebben élünk mint ők és ez a mi választásunk.....
Egyébként erről az a véleményem, hogy 23 évesen nem tudsz spórolni, mert "nincs mit". Ha egyetemre jársz, akkor azért, ha nem jársz egyetemre, akkor pedig szinte biztos, hogy "kis senki" vagy és azért.
Én most vagyok 27, egy éve kezdtem úgy érezni, hogy most már "van valamim", amivel már el lehetne indulni vagy amiből már lehetne költeni.
Amíg egyetemre jártam, "alig" tudtam pénzt szerezni, mert a suli igen sok időt elvisz ugye. Így viszont spórolni sem nagyon van miből. Akkor az nagy szám volt, ha pár 100K-t sikerült félretenni munkából, ösztöndíjból. De amint kilépsz a nagyvilágba pár 100K-val sehol sem vagy...
Ettől függetlenül én is ott spóroltam, ahol tudtam, de nem azért, hogy a jövőre félre tegyek - mint ahogy te írod, hanem azért, hogy egyátalán valamit félre tegyek, hogy legyen valami amikor nem tudok dolgozni.
Persze, de egy idő után eltartja magát. Mindig fogsz neki pénzt adni, meg megvenni pár olyan dolgot amivel elkényeztetheted, de egy így normális, mert a gyereked.
De ha megnézed most hogy mennyibe kerül egy babakocsi akkor biztos elsírod magad.
Magyarul a legnagyobb része a sikernek a szerencse szerencse+szerencse+némi tudás
Ez az állítás szerintem ebben a formában nem igaz. Ez kábé olyan általánosítás, mint az "arra van időd, amire akarod, hogy legyen."
Ergo van okos hitelfelvétel és van felelőtlen. A válságnak az az előnye, hogy erre némileg ráébreszti az embereket.
Szerintem is egyre többe kerül a gyerek. Bár az enyém még csak 6 hetes :)
Viszont úgy néz ki, tudok menni 577-re Persze csak akkor, ha van még hely
Sőt vinnék magammal próbautast is, akinek szoknia kell a szerpentint, mert május 13-án megyek Szlovéniába (Vrisic hágó stb.)
Akkor én most ezt mondom:
Számomra ez azt jelenti, hogy rögtön, amint felnőtté válsz ott a lehetőség, hogy egy örök életedre adóst csinálj magadból és azt nyögd hátralévő életedben. Így talán annyira nem is csillog szépen az a kocsi/motor/ház/stb., ha tudod, hogy még 15 évig csak ezért fogsz dolgozni.
Nem vagyok biztos benne, hogy ez a modell jobb, mint amiben te felnőttél. Igaz, neked ennek a lehetősége sem volt meg, így viszont oltári csábításnak kell ellenállni, hiszen "bármikor" a tiéd lehet, csak vedd fel a hitelt. Egy rossz mozdulat egy mai fiatalnak és vakvágányon vagy, ahonnan nagyon nehéz visszajönni.
Én is lakást bérelek, mert nincs pénzem megvenni. Több 1000 ember él úgy, hogy lakást bérel úgy hogy az a lakás sosem lesz az övé.
Most egy lakást bérlek és egyedül lakok. Főzök, mosok magamra.
Nem gondolnám, hogy 23 évesen egyetem nélkül senki lennék. Rendszergazdaként dolgozok már 2 éve egy internetes cégnél. Eltartom magamat és megadok mindent barátnőmnek is. Moziba járok vele, elviszem ide-oda, folyamatosan megyünk vásárolni neki ezt-azt. Sosem mondanám naki, hogy "bocsi, most nem kapsz meg valamit, mert nincs pénzem rá"
Arra van pénzed és arra költesz amire akarsz.
Gyerek: pénz, pénz... És IDŐ!
Én most vagyok 27, egy éve kezdtem úgy érezni, hogy most már "van valamim", amivel már el lehetne indulni vagy amiből már lehetne költeni.
Amíg egyetemre jártam, "alig" tudtam pénzt szerezni, mert a suli igen sok időt elvisz ugye. Így viszont spórolni sem nagyon van miből. Akkor az nagy szám volt, ha pár 100K-t sikerült félretenni munkából, ösztöndíjból. De amint kilépsz a nagyvilágba pár 100K-val sehol sem vagy...
Ettől függetlenül én is ott spóroltam, ahol tudtam, de nem azért, hogy a jövőre félre tegyek - mint ahogy te írod, hanem azért, hogy egyátalán valamit félre tegyek, hogy legyen valami amikor nem tudok dolgozni.
De ha megnézed most hogy mennyibe kerül egy babakocsi akkor biztos elsírod magad.