Jól olvastad - sajnos. Aki benne él, annak meg még inkább.
Alapvetően igaz, hogy minél inkább központosítanak valamit, annál kevésbé lesz rugalmas az egyes egyén sportkarrierje, és lehetőségei szempontjából. Kevés előnye mellett, sok-sok hátránnyal kell annak szembenézni, aki a licenszes versenyzést választja - és most nem is kell a SM-ra vagy quadra összpontosítani. Máshol sem jobb a helyzet, max. kevésbé látjuk...
Értem mi a helyzet! Tisztában vagyok azzal amit mondasz, csak az a baj ezzel is mint több más dologgal, hogy ha valaki valamit szeretne csinálni szíből, hozzáértésből, közösségiszellemből, bármilyen inditatásból mert van egy közös pont külömböző emberek életében amit közössen jó csinálni.
Értem a legitimitást meg mindent, de valahogy úgyérzem, hogy a demokráciát bezárták valakik ebbe a rendszerbe!
Én ezt így látom abból amit itt az elmúlt két nap olvastam erről.
Jahh ha annyira olcsóé van akkor az jó! akkor gondolom azt a blokkot öltözteted fel a cuccaidból.Ez a legegyszerűbb.
Nem kell semmi illesztőcsap. nagyjából összepréseled hogy ne nagy eltérés legyen, és utánna két csúcs közé befogod. aztán a két "sonkán" indikátorórával megnézed hogy hol üt, berajzolod hogy merre kéne mozdítani majd kézbeveszed azt a felét amelyiknek maradni kell a helyén és egy bronz kalapácscal ráütsz a másik felére.Az igaz hogy ezt gyakorolni kell mire rájössz hogy mekkorát is kell ütni de egyszer csak sierül :-)
Ezt addig kell csinálni amíg nem lesz 0 és 0,02mm lesz De egy ilyen nagy fordulató "verseny" gép inkább ne ssön semennyit.Akkor lesz hosszúéletű!
- Az hogy egy köztes szervezet legyen, inkább az 'egyszerűbb' sportolók igényeire, az nem csak egy luftballon. Más kérdés, hogy eddig az ilyen próbálkozásokat jobb kapcsolatokkal/nagyobb erővel blokkolták, így inkább feladta aki csinálta (volna) ezeket. ETTŐL FÜGGETLENÜL ILYENRE SZÜKSÉG VAN, PONT. ( Nem csak SM-ben, úgy általában.)
- Képben vagyok, ami a dolog szervezeti felépítését illeti. Éppen ezért gondolom úgy - és ez épp földváron került szóba legutóbb - hogy másfajta, akár márkakupákra is épülő tömegsport felépítésre lenne szükség. Nem a mostani helyett - az mellett. És igenis tökösnek kell lenni - a dolog rizikóját ( konfliktus, ellen-akciók, személyes ellentétek stb ) ugyanúgy fel kell tudni vállalni majd annak aki ezt irányítja. Ezért kemény dió ez: ugyan többezres támogatói körre számíthat, mégis az első pár éve csak a lemondásról fog szólni.
- Az hogy nemzetközi előrelépéshez miért is fontos pl. a MAMS, már én is leírtam lentebb, és hogy ki mit kockáztat éppen ezért. Ez nem is fog változni 5-10 éven belül.
De komoly tervekkel, sok idővel és energiával erre is van kiút. ( Ismét csak Kunmadár példája - ők már saját rendezésben tálalnak nemzetközi versenyeket. )
- Ööö..a dunaföldvári beszámolómat HOL OLVASTAD ?! Azt elvileg egyetlen ember olvasta csak ideáig - és azon erősen meglepődnék ha ezen nincs mögött ő állna személyesen
És igen, beszélhetünk bármikor ilyenekről - jó látni hogy vannak még gondolkodó/tenni akaró emberek a sportban. Az ilyenekkel mindig szívesen beszélek !
szerintem ha tudnák szerezni haktókarszettet én is megtudnám csinálni.. amugy hogy tanitották? illesztőcsapokkal, esztergában ? vagy hogy tolod össze hogy pontos legyen?
nincs szétszedve a blokk és nem is kell mert felújitott blokkostul kapom a főtengelyt ugyhogy csak átkell pakolni a lomokat, ja és fele az ára mint a hajtókarozás
Én Hatvanban adtam be az RMC-be de ők is továbbadták valakinek.Gondolom vmi motorszervizbe.
Mondjuk azóta már én is megtudnám csinálni mert anno a MAMI-ban tanították.
Majd meglátod hogy milyen lesz a főtengely amit kapsz.De én ha már szét lenne szedve a motor akkor inkább tennék be újat mint egy bontottat de ezt neked kell tudnod!
Pályát bárki építhet, pont.
Ott -saját felelősségre- bárki motorozhat fel és alá, bármikor, bármivel - ahogy csak engedi a tulaj.
Egyszerre többen is lehetnek a pályán - és egymást meg is előzhetik, tetszőleges számú alkalommal.
DE: ha Te meghívod őket, és megszervezed azt az eseményt ( nem verseny, mondjuk egy "karalábé-kupa" ) akkor már Te felelsz a helyszínen történtekért, még ha ki is van írva hogy 'saját felelősségre'.
Akkor oda -már csak elővigyázatosságból is- sportbíró kell, mentő kell, stb... a saját érdekében.
ÉS EZ MÉG MINDIG NEM VERSENY !
Sajnos olyan ez , mint a MagyarSzabvány. Egy adott országban, csak egy adott szervezet -általában- a legitim. Ha ma azt nyilatkozza ki ez a csoport, hogy jobb váll felett, fél szemmel , paradicsomot dobni az egy SPORT és ennek rendezésére államilag is elismert szövetséget alakít - akkor utána joggal (?) várja el, hogy ezt az ő általa szervezett dolgot ne 'másolják'. ( Eredeti indoklás szerint minőségromlást-elkerülendő van ez a szigor, egyébként meg más okból (is)
MEGOLDÁS : Az a bevett szokás, hogy egy paramétert megváltoztatnak a hivatalos kiírásban ( például: nincs mért edzés, hanem kalapból húznak indulási sorrendet ) és innentől már nem számít hivatalos versenynek, hiszen nem volt meg a verseny kötelező elemeinek mindegyike. Az hogy ezután hogy értékelik, hogy nem a jelenlévőket, már majdnem mellékes is.
Az viszont, hogy ki milyen érdekviszonyokat, és lehetőségeket kockáztat ( hol indul ? akkor hol nem indulhat ? mit veszít ezzel ? stb ) az már érdekesebb kérdés. Addig, amíg nagy számban vannak "fekete-verseny" támogatók, addig nem lesz nehéz dolga annak, aki belevág egy ellen-szervezésbe.
A lentebb már említett Kunmadaras épp a legjobb példa erre.
( Egyébként meg egy biztos: az elmúlt pár hétben, hogy többet foglalkoztam ezzel a sporttal - hát rendesen beleszerettem. Újra eszembe jut hogy már '97-ben utcai gumis XL600R-rel kanyarogtam ( persze csak a körúton, akkor még nyoma sem volt Kakucsnak, Euro- vagy PancsiRingnek ) és lehet hogy ismét azon leszek, hogy átéljem ezt az érzést. Azt hiszem erősen fertőző ez a sportág gyerekek... )
Ok zsiráf, igazad van.
Neked személy szerint ez a fájdalmas pont az egészben, mert CSAK ebből a szemszögből látod.
Én meg azt látom, hogy a Varga 'Nigger' Norbi félék, heti 15 órákat alszanak. De ettől függetlenül pénteken éjjel még a pályát simítják, szombat hajnalban meg a saját lóvéjukból kölyökpezsgőt/csokit vesznek (a halom érem és kupa mellé) hogy a 4-8 éves porontyok mosolyogva menjenek haza egy-egy versenynap végén, és biztosan nekiálljanak edzeni legközelebb is. Ez is SHORTTRACK.
Én az igyekezetet látom, amivel az utánpótlás sportot, és az egész quad szakágat népszerűsíteni próbálják a hozzá hasonló önzetlen, segítőkész sportemberek. És ezt bizony, bármilyen erővel szívesen támogatom.
Pontosítsunk! Építhetsz pályát, és rendezhetsz versenyt is. Csak hivatalos ügymenethez jól kell 'feküdnöd' a promóternél, hogy kaphass pálya-licencet. Ha nincs erre szükséged, akkor csak olyan, kvázi amatőröknek tudsz versenyt rendezni, akiknek nincs érvényes MAMSZ licenc-ük, vagy nem érdekli őket az, ha esetleg eltiltják.
Ki merre megy a héten/hétvégén motorozni