Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

A belpesti értelmiség talán ha 15% körül lehet a választóknak Bp.-n legalábbis szerintem ahogy a lakosságarányokat nézem. Nem tudom ki miért kit választ még azt is alig, hogy én kit választok (volt, hogy a fülkében variáltam, hogy kire) kivéve talán most.
Ha jól emlékszem, ez a “bel pesti értelmiség” választotta meg Tarlóst többször is 😂
A főpolgármesteri helyet nem Karácsony nyerte meg, hanem a Fidesz vesztette el, Tarlost magával rántva, aki amúgy sokkal rátermettebb volt erre a posztra…. Ezt nem most mondom, Zoli a megmondhatója, a választások előtt….
ettől a vonától nagyobb csalódás politikai téren szerintem még nem volt magyarországon
Ha más nem is, nekik volt programjuk '18-ban. DK-tól annyi telt, hogy majd minden máshogy lesz, nulla konkrétum.
Ja, és állta a szavát. Nem lett választási győzelem, le is mondott, ahogy ígérte.
Elhiszem, hogy Vonának savanyú a szőlő - ő is szeretett volna szőlősgazda lenni, de a nép másképp akarta. 😁
...bár megjegyzem, 100x jobb volt ellenzéknek, mint ez a gyurcsótány vezérelt összefosás.
"sok jobbágy (főleg vidéki, kevésbé iskolázott) meg még tapsol is hozzá"
A "belpesti èrtelmisèg" jòl megmutatta 2019-ben, hogy nekik mennyivel több jutott mikor az eszet osztottàk...

Meg vannak szèdülve az emberek... mit kène szívni, hogy ilyen naiv legyek???
Volt az ellenzeki bohockodason egy riport az " nem lesz gazemeles" oreglannyal... erdemes megfigyelnj hogy velekedik a politikus tarsairol, es kozben ott a szaja szelen a kajan mosoly mikor mondja, hogy mennyire megbizhatoak... vagyis tok mindegy mit mondanak. Azt kell nezni, hogy van- e eletkepes strategiajuk es hozza penz, paripa, fegyver... minden mas parasztvakitas videknek- centrumnak, hulyenek- muveltnek. Es nem biztos, hogy a strategiak, programok rosszak, foleg , ha tobb millionak sikerult hozza alkalmaszkodni, es elonyt kovacsolni belole...
pl forint gyengülés esetén 5 forintonként a komplett képviselőtestületnél 1-1 ujj levágás, kormánypártostól-ellenzékestül
ha elfogytak az ujjak alkalmatlanná válik a további munkavégzéshez 😂
A mertek kerdeseben nem vagyok biztos, hogy jelentos a kulonbseg, egyszeruen egyik szembetunobben csinalja, a masik meg kevesbe. A szoci kormanyok idejen is tunt el a kozosbol vastagon, csak nem volt a kirakatban.
Hogyismondjam, a strandon ok uszkalas kozben pisaltak a vizbe, most meg az ugrodeszkarol. A kulonbseg az, hogy akkoriban te a medence szelen ultel es
vartad a beigert langost, amit sosem kaptal meg, max egy gomboc fagyit hazafele menet, de azt is meg kellett osztani a tesoddal.
Most viszont ugyanebben a szituban a rajtkorol csovelnek a vizbe, de neked is jut egy fel sajtos-tejfolos langos. Ezek pofatlanul lopnak, de kormanyoznak is. Amazok inkabb csak kormanyozgattak, ha epp ugy jott ki a lepes, de az o zsebukben is elsullyedt az a penz szerintem.

Az urasag-jobbagy viszony.... Mondasz valamit, de azert a korabbi kormanyok se tekintettek az embereket partnernek, csak ha jo kader volt az illeto. Az teny, hogy most a maskepp gondolkodas kevesbe van toleralva, de ez az "eszmerendszer" sajatja.
Zavarhatod, jön helyette másik, mert igazán "következmény" sosincs. A korrupciót csak nyilvános lincseléssel lehet megfékezni, de az manapság nem PC 😅
persze hogy nincs mert szinte minden törvényesen van csinálva
pl 20 éve volt nálunk szennyvízcsatornázás, azért az a cég lett választva mert vállalta az utak rendbetételét is
szerződés minden megvolt benne is volt hogy az összes aszfalt útra 2 centis(ha jól emlékszem) réteg kerül
aztán miután végeztek nagyjából megcsináltak ezt azt, pl bejárókat olyan betonnal betonoztak ami első télen porhanyósra szétfagyott, az aszfaltot lábbal taposós módszerrel kijavították, aztán megszűnt létezni a kivitelező cég, azóta is úgy van minden hagyva.....
a döntéshozók meg pont akkor vettek új kocsit, de ez teljesen véletlen egybesesés, bizonyíték nincs
ilyen esetben a túlárazást nem lehet leverni senkin se
de elég csak annyit írni a szerződésbe egy építkezéskor hogy 5-10 évig a karbantartást átvállalja máris ok az emelt összegű számlázásra
mindaddig el kell zavarni az aktuális korrupt rezsimet, mígnem egyszer majd az aktuális ráeszmél, hogy nem szabad korruptnak lennie, mert lesz következménye.
ez az, ami nincs sok évtizede. következmény.
én nem mondtam. kérdeztem.
mindig az a mérték amit el tudnak vinni
ha mélyrepülésben van az ország akkor kicsit kevesebbet, ha jobban állunk akor többet "lopnak"
ne álltasd magad, geci ez mind, MINDENT IS elvisz amihez hozzáfér az összes, teljesen mindegy melyik oldal
"volt-van-lesz valaha is olyan kormany, egyesulet, part, sportkor, ahol nem lesz korrupcio?" - a mérték.. a mérték.... ilyen szintű intézményesített lopás és uraság/jobbágy viszonyra való törekvés nem volt az elmúlt 30 évben. a sok jobbágy (főleg vidéki, kevésbé iskolázott) meg még tapsol is hozzá.
Te mondtad. Na, akkor hanyszor?
Altalanositva nekem azert erdektelen, mert van valaki, aki elhiszi azt, hogy volt-van-lesz valaha is olyan kormany, egyesulet, part, sportkor, ahol nem lesz korrupcio? Nem jo, kuzdeni kell ellene, el kell itelni, szova kell tenni, de ugy tenni, mint ha ezt a Fidesz talalta volna fel?
Igen van, senki nem tagdja, mindenki tudja, latja, ez volt a komcsiknal, ez lesz jovore barkinel is, aki lesz.
Nem kell a nagy szoveg, hogy majd megmutatjuk, hogy mashogy is lehet, meg visszavesszuk es elosztjuk az arvak kozott. Aki ezt elhiszi, az meg is erdemli, hogy agyonverjek, hogy az ilyen ne is szaporodjon.
Ezt a frusztrációt osztom én is. Ennek a "felelőtlen ügyeskedésnek" (mert nem tudok neki más nevet adni) úgy látom, ki kell halnia a fejekből, mert kitörölni nem lehet. Természetesen érthető, hogy mindenki jól akar járni, de mintha a következményekre tenne magasról. Abban is egyetértek, hogy ez a Kádár software-csomag része, ott ugyanis igen ritkán jártak bizonyos dolgok komoly következményekkel.

A sztorim is hasonló, finn multinál dolgoztam. Több, mint 10 éve voltak jelen, 3-5000 fő közt foglalkoztattak és mind a fizetés, mind a munka teljesen élhető volt a mezei operátortól a mérnökig. Aztán a finn vezetés úgy gondolta, hogy "a gép dolgozik, az alkotó pihen" és az új magyar vezetés szépen lassan megváltoztatta a munkaadó-munkavállaló viszonyt és ésszerűtlen üzleti döntésektől kezdve a sógor-koma alapon történő kinevezéseken át (ex-benzinkutas lett termelési igazgató, b+, mert "kertszomszéd") minden hibát elkövettek, amit csak lehetett - 4 évvel később csődöt is mondott az egész.
" uraljodni"= uralkodni
Ezt nem càfolom.

En arra nem tudok gombot varrni, hogy miert maradt velunk es oroklodott at az elozo rendszerbol a mostani generaciokra is, hogy a sajat nemzettarsat ahol tudja lehuzza, atveri, kizsigereli..., ha meg nem fontrol megy ez lefele, akkor meg az alsobb osztaly beli az esetleg nagyobb lelku " fonokot" veri at, nyulja le ahol csak tudja.
En egy magyar tulajdonosok kezeben levo gyarban keztem a palyafutasom, akik amugy az eppen felszamolt ceg romjain tettek szert a gepekre, vagyonra es az uzleti kapcsolatokra. Ez azon cegek egyike volt ahol dolgozni lehetett, csak penzt keresni nem, teljesen mindegy volt a betoltott pozicio, minositett hegeszto vagy agazatvezeto... a varis masik vegen a nemet multinal, nemet vezetes alatt, volt kolbasz- kerites, megbecsules. Mikor nyudijaztak a nemet igazgatot es helyete a " kinevelt magyar" kerult a ceg elere, akkor jottek konyoklesek, sporolas, es a lojalitas megszunese, a dolgozok robotkent kezelese, mindezt talan valami megfelelesi kenyszerbol tovabbra is a nemet tulajdonosok fele... nekem ez "egy picit zavato" . Mintha nem tudnank sajat magunkon " uraljodni"!
Az a tapasztalatom, hogy a pénzesproli mentalitásnak (értsd: okosba gyorsan megszedjük magunkat és utána virítunk) ritkán része az ilyesmi. Az adók a Porsche után az, ami itthon marad, a többi megy Stuttgartba és a nagy kecót is import építőanyagból huzzák fel, esélyesen nem MOFÉM csaptelepekkel hogy csak példálózzak.
A külföldi cég valóban kitalicskázza a profitot, de helyi munkaerőt foglalkoztat és az esetek többségében azért nem két évre tervez.
Mondom, értem a nézőpontotokat, de nem merném rásütni, hogy EZ jó, AZ rossz.
de az még mindig jobb ami itt van nálunk, mint amit egyből kivisznek
szóval ha épül 118 stadion magyar cégek által az még mindig nagyságrendekkel jobb mint amikor a külföldi cég nyeri meg a kivitelezést
mert az a pénz egyből eltávozik innen, nem lesz belőle se kishajó a balatonon se 200 hektáros major az ország közepén, amik azért egyrészt itt vannak másrészt meg embereket foglalkoztatnak
Van azonban a kapcsolatait felhasználva EU-s pénzhez jutó holdudvari vállalkozó, aki két év után csődöt jelent - miközben házat épít magának és luxuscikkekre költ, majd a két éves bábszínház után vagyonnal távozik. Ott sincs sokkal jobb helyen a lé, mint a melósnál, aki elszórja lapostévére.
Nem elvitatva a mondanivalód, csak lejegyzem, hogy ilyen is akad szép számmal.
De bogyo ezt szeretné. Most mér nem kaphatja meg, hiszbsoha semmit nem tett a boldogulásáért, legalább az eu mentse meg 😃
Van ez visszatero panel:
"EU-tól kapott támogatásokat."

Ha jol vettem eszre az EU nem igen szeret olyan tamogatast adni, aminek nagy resze nem kerul hozza vissza, vagy jelentis mertekben erositene a tamogatott orszag gazdasagat, ezzel versenyhelyzetbe hozva magat a tamogatokkal szemben. Erre van " kiepitve " a belterjes, tularazott kozbeszerzes. Igy lehet kijatszani a tamogatas egy reszet profit formajaban, amit aztan mar be lehet forgatni valos gazdasagot elenkinto tevekenysegekbe (is). Nem, a " melosnak" odaadni, hogy elszorja haszontalan muszaki cikkekre, az nem kifejezetten ez a kategoria...