persze a te elméleted is elképzelhető(gondolkodós) de szerintem nagyobb a valószínűsége, hogy egy nagyobb hozamú vízfolyás ment a portád helyén. Mivel akkoriban ezek szabályozva nem voltak gondolom szépen elvándorolt mint az összes többi(kezeit széttáró)
Talajvíz legfeljebb néhány méteren van büdös és szar a víz, mert az első vízzáró felett mozog amibe belemosódik minden kemikália. Én azzal nem locsolnék(ujjával nemet mutató) Fúrt kút nálunk a városban jobb helyeken már 40 métertől a városközpont környékén 80 méter körül ad jó vizet(kezeit széttáró)
nálunk vagy 5-6 éve befejeződött az a project, hogy az összes háztartáshoz elvezették a csatornát és a városi vizet. Mindenkit köteleztek a városi víz használatára és a csatornára való rákötésre. Én vagy 3 évig elfelejtetem lejelenteni 200 ezer forintra akartak megvágni egyszer egy karácsony előtt. Szerencsére meg volt a számla így megúsztam(homlokát törölgető) Aztán szépen három évre menőleg visszaszámlázták a talajterhelési díjat és rászámolták a 3 évnyi csatorna díjat még jobban is jártam mert a talajterhelési díj az több volt mint a csatorna díj(kezeit széttáró) Úgy, hogy kb. nálunk a városban a fúrt kutat mindenki csak kertlocsolásra használja(kezeit széttáró) Ha valami jelképes baráti összegről beszélgetnek kifizetem az asszony kedvéért az bassza mindig a kertet(kezeit széttáró) de ha valami csúnya 10-en ezer ft-os összeget találnának ki, akkor 2 perc alatt behányom az aknát építési törmelékkel a csapszárat talajszintnél elflexelem azt lerakom a köva lépcsőjére névvel címmel(kezeit széttáró)
add el a pótkereket meg néhány kínai bisz-baszt amit vettél a retyóhoz azt lesz egy normális szivattyúd(kezeit széttáró) Pedrolót vegyél ha jót akarsz(kezeit széttáró)
kínaival kb. lenyomtak már 2 milliárd embert a 8-ból(kezeit széttáró) Ha azzal baj van akkor nagy baj van(röhögős) Annyi lesz a temetkezési vállalkozó mint most a klíma vagy napelemszerelő(fetrengős)
Ez a keresd a különbséget játék(kérdőjeles)
Szerintem a múltkori képen a létra nem volt ott (röhögős)
Na nekem ma is meg volt 630 lépcsőfok(szemeit körbeforgató) Frílacit megint hiába vártam(kezeit széttáró)
amikor elkezdtél basztatni ezzel a tokával az asszonyt megkérdeztem(szemeit körbeforgató)
Mondom szivem tényleg nagy a tokám? Rámnéz úgy sandán(szemeit meresztő) aszongya van egy kicsi(fetrengős)
❗️Tájékoztató ásott és fúrt kutak utólagos bejelentéséről.❗️
Amennyiben engedély nélkül fúrt, vert vagy ásott kúttal rendelkezik, úgy annak a fennmaradási engedélyét a 1995. évi LVII. törvény szerint, utólagosan 2023.december 31-ig bírságmentesen kérelmezheti.
Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kérdéseket, melyekre választ is adunk:
▪️Honnan tudhatom, hogy a kutam már lett-e engedélyezve?
Akinek a telkén van fúrt kút, amelynél nem tisztázott, hogy van-e engedélye, a tulajdonos a helyi jegyzőtől, vagy ha öntözési célú kútról van szó, a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól kérhet tájékoztatást.
▪️Mi az engedélyeztetés határideje?
2023. december 31.
▪️Mi az engedélyezés menete?
Szakember felkeresése, időpontegyezetés a helyszíni szemléhez és a dokumentáció kiállításához.
Kész dokumentáció benyújtása a jegyzőnek vagy a Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak.
Az illetékes hatóság határozatot küld a kút engedélyezéséről.
▪️Ki állítja ki az engedélyeztetéshez szükséges dokumentációt?
Fúrt kút esetében szakember állíthatja ki a dokumentációt. Ásott kút esetében lentebb olvasható, mikor szükséges szakembert igénybe venni.
▪️Fúrt kút engedélyeztetéséhez minden esetben szükséges szakember?
Igen, fúrt kút esetében mindenképp szükséges a szakember a fennmaradási kérelem kiállításához.
▪️Ásott kút engedélyeztetéséhez szükséges szakember?
Ásott kút engedélyezetetéséhez akkor nem szükséges szakember ha a kút az alábbi feltételeknek megfelel:
a kút helye nem érinthet vízbázisvédelmi védőterületet
a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet
500 m3/év vízigénybevétel alatti
a kút épülettel rendelkező ingatlanon van
magánszemély a kérelmező
a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja és
a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál.
Ha a kút nem teljesíti valmelyik feltételt, szükséges a szakember.
▪️Ha ásott kutam van és a fentebbi feltételeket teljesíti, magam is kiállíthatom a kérelmet?
Igen. A helyi önkormányzat jegyzőjétől kérhet formanyomtatványt, amelyet ki kell tölteni.
▪️Kinek és hova kell benyújtanom a kérelmet?
Az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérő módon létesített ásott- vagy fúrt kút fennmaradási/üzemeltetési engedélykérelmét a jegyzőhöz kell benyújtani. Ezek utólagos engedélyezésének, valamint megszüntetésének hatásköre megoszlik a jegyző, illetve megyei katasztrófavédelmi igazgatóság között.
▪️Mikor kell a jegyző engedélyét kérni?
A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:
magánszemély a kérelmező
Amennyiben az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a Katasztrófavédelemi Igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási, létesítési és üzemeltetési engedélyezési eljárása.
▪️Nem tudom ki és mikor fúrta/ásta a kutat, így is lehet engedélyt kérni?
Igen, ezek ismerete nélkül is lehet engedélyt kérni.
▪️Csak locsolásra használom a kutam, akkor is be kell jelentenem?
A kutam kisebb mint 80 méter, be kell jelentenem?
Igen, valamennyi, akár ásott, akár fúrt kút létesítése mélységtől, elhelyezkedéstől, a vízhasználat céljától és várható nagyságától függetlenül mind engedélyköteles.
▪️Mit jelent a házi ivóvízigény?
Emberi fogyasztás céljából a személyes szükségletek kielégítéséhez szükséges, saját célú ivóvízműből biztosított, nem gazdasági célú vízigény.
▪️Mit jelent a gazdasági célú vízigény fogalma?
Gazdasági célú vízigénynek minősül minden, a háztartási igénytől eltérő, azt meghaladó vízigény. A gazdasági cél nem azonos fogalom a mezőgazdasági céllal. A gazdasági célú vízigénybe bele tartozhat a locsolás, állattartás is, amennyiben ezzel az engedélyes nem saját háztartási igény elégít ki, tehát gazdasági haszonra tesz szert.
▪️Mikor kell szakhatóságot bevonni az eljárásba?
Amennyiben a szóban forgó kút ivóvíz igény kielégítésére is szolgál, abban az esetben szükséges a megyei kormányhivatal népegészségügyi hatáskörében eljáró járási hivatala szakhatóságként történő bevonása, amely az eljárás során a kérelmezőt akkreditált laboratóriumi vízmintavételre kötelezi, és csak a megfelelő vízminőség esetén adja ki hozzájárulását. Vagyis amennyiben van vezetékes ivóvíz az ingatlanon, és a kérelmező locsolásra vagy állatok itatására használja a kút vizét, úgy nem szükséges szakhatóság bevonása.
▪️Mi történik a határidőre nem bejelentett kutakkal?
Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútra, annak 2024. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetni.
▪️Milyen büntetést kaphatok, ha nem engedélyeztetem a kutam?
Az engedély nélküli kutak tulajdonosaira pénzbeli bírságot szabhatnak ki. A bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80%-áig, engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat esetén 1 000 000 forintig terjedhet. A természetes személyre kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300 000 forintot.
felénk huszonpár méter körül van egy jó vastag sóderágy, ennek az aljáig szoktak lemenni, kb a sóderágy vastagság a szűrő hossza is, ez 4-5 méter
itt a víz még teljesen ihatatlan, ehhez át kell ütni még egy vízzáró réteget, ismerősék 60 körül találtak mg egy réteg sóderos részt, ez a víz be lett vizsgálva és teljesen iható
ezt még kifúrták a pcv csöves megoldással igaz itt már kellett némi segédanyag is pólus tömítésre meg hogy ne omoljon össze
amúgy itt felénk ha ledugnék egy 2 colos vascsövet 10-15 méterre onnan is lehetne kert locsoláshoz vételezni vizet
sima slaggal ki lehet mosatni hogy lecsússzon a cső kis segítséggel
Az enyém csak 22 méteres, de az sem talajvíz, hanem rétegvíz. 16 m-en találtak először vizet (a régi vascsöves is akkora volt aminek a helyére került), de kevés és szennyezett volt. Aztán inkább átnyomta még egy agyagrétegen, ott már bőven volt víz (bár az is xar minőségű...)
Szerintem a múltkori képen a létra nem volt ott (röhögős)
Na nekem ma is meg volt 630 lépcsőfok(szemeit körbeforgató) Frílacit megint hiába vártam(kezeit széttáró)
Mondom szivem tényleg nagy a tokám? Rámnéz úgy sandán(szemeit meresztő) aszongya van egy kicsi(fetrengős)
❗️Tájékoztató ásott és fúrt kutak utólagos bejelentéséről.❗️
Amennyiben engedély nélkül fúrt, vert vagy ásott kúttal rendelkezik, úgy annak a fennmaradási engedélyét a 1995. évi LVII. törvény szerint, utólagosan 2023.december 31-ig bírságmentesen kérelmezheti.
Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kérdéseket, melyekre választ is adunk:
▪️Honnan tudhatom, hogy a kutam már lett-e engedélyezve?
Akinek a telkén van fúrt kút, amelynél nem tisztázott, hogy van-e engedélye, a tulajdonos a helyi jegyzőtől, vagy ha öntözési célú kútról van szó, a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól kérhet tájékoztatást.
▪️Mi az engedélyeztetés határideje?
2023. december 31.
▪️Mi az engedélyezés menete?
Szakember felkeresése, időpontegyezetés a helyszíni szemléhez és a dokumentáció kiállításához.
Kész dokumentáció benyújtása a jegyzőnek vagy a Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak.
Az illetékes hatóság határozatot küld a kút engedélyezéséről.
▪️Ki állítja ki az engedélyeztetéshez szükséges dokumentációt?
Fúrt kút esetében szakember állíthatja ki a dokumentációt. Ásott kút esetében lentebb olvasható, mikor szükséges szakembert igénybe venni.
▪️Fúrt kút engedélyeztetéséhez minden esetben szükséges szakember?
Igen, fúrt kút esetében mindenképp szükséges a szakember a fennmaradási kérelem kiállításához.
▪️Ásott kút engedélyeztetéséhez szükséges szakember?
Ásott kút engedélyezetetéséhez akkor nem szükséges szakember ha a kút az alábbi feltételeknek megfelel:
magánszemély a kérelmező
Ha a kút nem teljesíti valmelyik feltételt, szükséges a szakember.
▪️Ha ásott kutam van és a fentebbi feltételeket teljesíti, magam is kiállíthatom a kérelmet?
Igen. A helyi önkormányzat jegyzőjétől kérhet formanyomtatványt, amelyet ki kell tölteni.
▪️Kinek és hova kell benyújtanom a kérelmet?
Az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérő módon létesített ásott- vagy fúrt kút fennmaradási/üzemeltetési engedélykérelmét a jegyzőhöz kell benyújtani. Ezek utólagos engedélyezésének, valamint megszüntetésének hatásköre megoszlik a jegyző, illetve megyei katasztrófavédelmi igazgatóság között.
▪️Mikor kell a jegyző engedélyét kérni?
A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:
magánszemély a kérelmező
Amennyiben az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a Katasztrófavédelemi Igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási, létesítési és üzemeltetési engedélyezési eljárása.
▪️Nem tudom ki és mikor fúrta/ásta a kutat, így is lehet engedélyt kérni?
Igen, ezek ismerete nélkül is lehet engedélyt kérni.
▪️Csak locsolásra használom a kutam, akkor is be kell jelentenem?
A kutam kisebb mint 80 méter, be kell jelentenem?
Igen, valamennyi, akár ásott, akár fúrt kút létesítése mélységtől, elhelyezkedéstől, a vízhasználat céljától és várható nagyságától függetlenül mind engedélyköteles.
▪️Mit jelent a házi ivóvízigény?
Emberi fogyasztás céljából a személyes szükségletek kielégítéséhez szükséges, saját célú ivóvízműből biztosított, nem gazdasági célú vízigény.
▪️Mit jelent a gazdasági célú vízigény fogalma?
Gazdasági célú vízigénynek minősül minden, a háztartási igénytől eltérő, azt meghaladó vízigény. A gazdasági cél nem azonos fogalom a mezőgazdasági céllal. A gazdasági célú vízigénybe bele tartozhat a locsolás, állattartás is, amennyiben ezzel az engedélyes nem saját háztartási igény elégít ki, tehát gazdasági haszonra tesz szert.
▪️Mikor kell szakhatóságot bevonni az eljárásba?
Amennyiben a szóban forgó kút ivóvíz igény kielégítésére is szolgál, abban az esetben szükséges a megyei kormányhivatal népegészségügyi hatáskörében eljáró járási hivatala szakhatóságként történő bevonása, amely az eljárás során a kérelmezőt akkreditált laboratóriumi vízmintavételre kötelezi, és csak a megfelelő vízminőség esetén adja ki hozzájárulását. Vagyis amennyiben van vezetékes ivóvíz az ingatlanon, és a kérelmező locsolásra vagy állatok itatására használja a kút vizét, úgy nem szükséges szakhatóság bevonása.
▪️Mi történik a határidőre nem bejelentett kutakkal?
Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül vagy attól eltérően létesült kútra, annak 2024. január 1-től vízgazdálkodási bírságot kell fizetni.
▪️Milyen büntetést kaphatok, ha nem engedélyeztetem a kutam?
Az engedély nélküli kutak tulajdonosaira pénzbeli bírságot szabhatnak ki. A bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80%-áig, engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat esetén 1 000 000 forintig terjedhet. A természetes személyre kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300 000 forintot.
itt a víz még teljesen ihatatlan, ehhez át kell ütni még egy vízzáró réteget, ismerősék 60 körül találtak mg egy réteg sóderos részt, ez a víz be lett vizsgálva és teljesen iható
ezt még kifúrták a pcv csöves megoldással igaz itt már kellett némi segédanyag is pólus tömítésre meg hogy ne omoljon össze
amúgy itt felénk ha ledugnék egy 2 colos vascsövet 10-15 méterre onnan is lehetne kert locsoláshoz vételezni vizet
sima slaggal ki lehet mosatni hogy lecsússzon a cső kis segítséggel