azt én is meghúznám, kíváncsi vagyok mit tud az a rés
mert ugye se nem okos se nem szép mégis elég sokra vitte szóval csak a rés tolhatta fel erre a magas polcra
Igazad lehet Sanyi, biztos ki van találva, hogy mint mezei halandó nehogy jól járjál. Szerencsére nem sürgős a dolog, gyűjtöm a pénzt aztán ha adódik valami alkalmi dolog akkor lecsapok mint gyöngytyúk a zöld takonyra
Létezik acélszerkezettel ami ugye strapabíróbb, de sokkal drágább, nem rossz a fa csak ma már nem lehet saját magadnak megcsinálni, általában úgy mükszik, hogy minden önkorinak van 1-2 favorizált vállalkozója akit elfogadnak mindenféle szabályokra hivatkozva és vele kell megépíttetni különben nincs engedély, persze ezeknél az ár a csillagos ég, láttunk ilyen vállalkozóktól gagyi és drága munkát és persze igen szépet is, de az már drágább volt mint bármely tégla, ytong ház.
ezen gondolkozok én is, lehet egy saját építés lenne a legjobb, ha a pufin ad még elég erőt és mindent legyőző akaratot tetszene ez a könnyűszerkezet, viszont valami vas vázban gondolkodnék jól lekezelve, nem tudom ez mennyire járható út. már csak azért is hogy ne vágjanak már nem kedves emberek bárhol a falon egy ajtót egy rókafarkú fűrésszel
Druszám biztos megtervezné meg eljönne műszaki ellenőrnek ha nem akarja hogy a Thalia a tűz martaléka legyen
Minden szava azért nem! Miért nem hoztak sor4-egyet? Miért nem erőltetik a superbike programot? A GP-ben miért nem V2-vel mennek? Jó gyártó, gyárt jó motorokat, de ha sikeresek akkarnak lenni nekik is be kell állni a sorba. Az lö2ö gyártó is ezt tette, mert különben sehol nem lennének. Így is sok kedvezmény és pénz árán vannak ott ahol. Pl. ne hasonlítsuk a Suzuki és a Ducati költségvetését össze a GP-ben.
Én egy házat láttam egyszer ami tetszett 100%-ban
Lent volt konyha ebédlő minden egyben egy nagy hodály kb 60-70 nm
Mellette fürdőszoba tárló helyiség ami kell
Fent még 3 szoba+ fürdő
Aztán ha megvénül az ember és a gyerekek elhúznak akkor elvan lent
Max beteszi pár térelválasztó bútort
Pedig felénk épp az emeletes (több generációs) házak épülnek, velünk szemben is most készül egy. Jó párról tudok ahol csak két idős ember lakik már benn, eladhatatlanok ezek vagy csak fillérekért veszik majd meg. Mellettünk levőt is egy ember lakja, az emelet évtized óta használaton kívül van. Öregen meg ki a fene mászik fel az emeletre? Láttam olyan emeletes házat ahol a földszinten még fürdő sincs, logikátlanul építkeznek, nem gondolnak a jövőre.
én azért kalkulálok egy rövid ideig tartó kb 10-15% csökkenéssel, amikor bedőlnek a csokos és hiteles lakások... ismét.. olyan 5-7 év sztem,.de érdemben nem fog esni a piac szerintem sem, az is csak rövid ideig. nem lesz még egy 2008-as szitu, az biztos. tartósan pedig megint emelkedni fognak az ingatlan árak. Nálunk még mindig "olcsó" az ingatlan a hasonló országokhoz képest...
Pl ismerős 2,5 milláert vett egy házat 5-6 éve
Már rátolt ugyanennyit a belső részre
Jövőre tető csere ami minimum ennyi lesz még
Aztán ajtó ablak csere majd szigetelés
Szerintem ennyiből simán kijönne egy tuti kis faház, olyan 50 évesek lehetnek kell nekik a ház még kb 30 évet
És nincs évről évre a sok kínlódás
Belegondolsz egy fiatalon épített ház kb 30 évig kell, utána túl nagy lesz és jobb lenne egy kisebb
Annyit meg mind kibír
A régi házak (ami 30-40) éve épültek meg mindig olya5ha van egy fiatal új tulaj kb ízekre szét szedik mert nem modern
De ugyanúgy van a most épült házakkal is 30+ év után senkinek sem lesz megfelelő
A gond mindig a belső szerkezettel van, kívülről tök jól néz ki mind hisz a szép burkolat mindent eltakar, de maga a szerkezet milyen? Hát ezt nem lehet tudni hiába nézik meg a tervrajzot mert az erre szakosodott gyártók pont azt nem tartják be hanem spórolnak ahol tudnak ezért érdemes olyat megvenni amit a tulaj végig maga épített, de végül azt sem hisz a tulaj is bármit hazudhat, a legjobb magunknak építeni csak azt sajnos ma már nem lehet, 96-ban még lehetett.
A 90es évek vége felé számoltam pár kanadai faházat
Amennyire láttam azok elég jók voltak
Konténerben jött minden része csak a beton alapot kellett előtte elkészíteni
Még a betonra a szigetelő lapok is tartozékok voltak
Nem emlékszem mennyibe került akkor, bár most teljesen mindegy is lenne....
Amúgy egy OSB+hungarocell bent gipszkarton+ üveg gyapot simán kivitelezhető lenne fent OSB+zsindely+ üveg gyapot
Szerintem fele se lenne mint egy "rendes" ház és ha a szigetelés jó max a zsindelyt kell letúrni néha néha
Szerintem ne számíts arra, hogy olcsóbbak lesznek valaha is. 2020-tól tovább szigorodnak a követelmények, tehát emiatt jobban meg kell majd gondolni az új építést. A használtak meg emiatt fogják tartani az árukat. Szakember meg egyre kevesebb van, ez sem segíti az árak csökkenését...
Inkább tőlem mert ha emlékszel nekünk ilyen volt, semmi gond nincs vele ha magad építetted vagy legalább minden nap ott voltál az építkezésen. Anno mikor elkezdtük elmentem 2 ilyen "gyárba" (nem írom a nevüket mert mindegy is, ugyanazt csinálták) ahová sikerült bejutnom a műhelyekbe és vazz, katasztrófa ahogy legyártották előre az elemeket, egy normális csavar, illesztés nem volt bennük, csak a szélek voltak 10X10-esből belül akármilyen hosszú volt a falszerkezet csak 5X10-es padló volt és ahhoz is csak tűzőgéppel tették fel a burkolatot, sehova sem tettek egy andrást vagy csak középen legalább egy távtartót, semmit, volt körbe a 10X10 és közte függőlegesen 125cm-ként az 5X10-es, az egész úgy nyaklott jobbra balra rakodáskor, hogy azt hittem atomjaira hullik mire felkerült a kocsira miközben alig kellett hozzá melós mert hát az tényleg könnyűszerkezet volt, alig volt benne anyag. Oszt kerítettem egy ács brigádot akikkel egy igen erős és kissé túlerősített szerkezetet sikerült összehozni, no azzal biztos nem lesz baj 100 évig főleg mert minden anyagot magam vittem el egy kezelő üzembe ahol lekezelték valami mélynyomással a legutolsó lambériát is, no ilyesmit kéne venni csak hát erre az esély szinte semmi ha csak a mi volt házunkat meg nem veszed, lehet, hogy eladó mert az új tulajok még nálam is lustábbak és gyanús, hogy a hitelbe bele fognak bukni.
Egyenlőre nem, ez a csok nagyon tolva van
Jövőre még nagyobb réteg tudja majd igénybe venni
Amikor elfogyott a pénz és jó sokan adósok lesznek akkor lesz változás hogy olcsón meg lehessen venni a hiteles házakat
engem is csak az tart vissza hogy le kell bontani a tejfölös poharat ahogy Zoli mondaná de persze nekiesek ma. meg a garázsban is össze kell pakolni hogy beférjen az autó, nemsokára jön az új és ne fázzon már a lelkem
mert ugye se nem okos se nem szép mégis elég sokra vitte szóval csak a rés tolhatta fel erre a magas polcra