Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Naugyehogy tudod. 😂
világítani sem kötelező, és fürdeni sem
közkút meg minden településen van inni lehet ingyen is
Nem kötelező fűteni. 😂
így számoltam én is eddig,
de a 700 forintos gáz ár bebaszott a matematikának 😂
szük 3kwp napelem 5kw inverter és egy 4,5kwh akku ami inkább 3,5 kwh mert nincs fullra töltve és merítve így talán kibír 5 év felett
nekem nyáron nincs 2kwh fogyasztásom napmentes időben így bőven elég az akku
Ez a 1,5 miila nekem (nem a növelt áron) 14 évi villanyszámla...
Plusz még amit ráköltöl közben - mert nehogy azt hidd, hogy nem kell majd.
Ez kb a fele egy alagos telepitett napelemrendszernek. 🤔
Mekkora a motyo?
Akku mennyi benne?
1,5 milla környéke, de ebben van pár nem egészen evvel összefüggő dolog
pl újra csöveztem a tetőteret, kicseréltem a 20+ éves kismegszakítókat, maradt csomó vezeték( pl 70m 3x2,5 hosszabbító)
plusz pár jövőbeli fejlesztés előkészülete
de 1,5 millával lehet számolni ebbe minden belefér még ami otthon volt cucc (pl zártszelvény) az is
aki nem tudja magának összerakni annak ez lehet kb 1,8
amúgy egész jól potyogtak a 10 ezresek, pl a 600 mm hosszú beton fúró is vagy 7 ezer volt
Eddig mennyit toltal bele?
ha nem lesz gebasz akkor egy ideig nem kell szarakodni vele
még egy 1-0-2 kapcsoló kell a légkondihoz és végeztem a napos cuccal
majd ha kihal az akku szerzek egy nagyobbat
Hát ez esetben pont az a gondtalanság, hogy leemelik a számládról a villany árát - nincs teendőd, nem kell szarakodni a házi erőművel.
az én rendszerem kb 180 hónap alatt térülne meg a jelenlegi áram fogyasztásomat alapul véve
ha így számolok értelmetlen a beruházás még mindig(10 éve agyalok ezen)
de
terveim szerint(részben alátámasszák az eddigi tapasztalataim) egy csomó gázt megspórolok nyáron a villany bojlerral
plusz egy csomó áramot megspórolok avval hogy 6-7-8 hónapig nem használom a hálózati villanyt
és evvel a megspórolt árammal télen fűtök a légkondival
bojlert még nem tudom egész évben villany lesz-e
ha a számításaim helyesek akkor megspórolok havi 60-65m3 gázt amit ha 747-el beszorzok az kb 45 ezer
ha ez helytálló lesz és semmi sem változik akkor egyből 3,5-4 év a megtérülés
így azért már nagyon megéri
egy év múlva kiderül hogy mit tudok alkotni
túllősz a lovon............az energetikai beruházások ára mikor térül meg?
Főleg ha azt is bekalkulálod hogy egy fogyasztáscsökkentéssel mennyit spórolsz meg?
De ha még látható időn belül lenne is megtérülés,ilyen akkuárakkal nem hinném hogy 20-30 év alatt meglenne.
Élsz addig hogy a most beletolt milliók érjenek?
ez is egy nézőpont
de ezen a vonalon haladva miért vesz valaki mosógépet vagy gáztűzhelyt kocsit stb
lehet lakni szállodában gondtalanul, és taxival járni
Csak úgy felmerült bennem a kérdés: a sok eszelés, faxolás, venni ezt, venni azt, hogy szereljem, hogy szabályos, hogy olcsóbb, mikor térül meg, számolni mikor süt a nap - helyett nem eccerűbb kifizetni a villanyszámlát? 😁 esetleg takarékoskodni kicsit?
Ha esetleg érdekel frontvonali hír,az ukrik nagyon berágtak az irániakra mert merészeltek eladni a muszkának pár ezer öngyi drónt a low cost kategóriából.
Fel is szívta magát a kuleba és megszíkította a diplomáciai kapcsolatot iránnal,azok megdöbbenve sírják tele a párnájukat. 😂
Az is furi hogy amikor a bayraktar,switchblade,phoenixghost török/usákos drónnal aprították a muszkát nem volt semmi nemzetközi vernyákolás a népirtásról. 🤔
Akkorsem amikor caesar kazettás lőszerrel meg lepesztokkal terítették donyecket.
De ezen lépjunk át,agresszor,putler,pfejj,hogy képzelik.
Jelenleg zselé szerint az ármatermelés 30%-a totálkár,a légvédelem olyan lukas mint a szita,a kijevi rendőrök pótcselekvésként AK-val afgán esküvőset játszva próbálják lelőni a repülő fűnyírókat.........mérsékelt sikerrel.
Esetleg egy házi fúziós erőmű a pincében?
egy részleges " leszakadás" kis pénzből megvan
pár napelem egy 5kw inverter meg pár akku tesztnek
aztán egy év múlva átblehet értékelni a dolgot, napelemeket eladni és venni annxit amennyit sz inverter elbír(legalább -20%)
akkut meg majd látod
ehhez az kell hogy jegyzetelj mennyi a napi fogyasztásod és ezen belül mennyit fogyasztasz akkor amikor nem süt a nap
plusz mennyi eszköz megy egyszerre.... mert pár nagyfogyasztó egyszerre aztán inverter kikapcsol
pl enyém 5kw plusz bír pár másodpercig 6,5 kw ez pont elég egy/több szivattyú induláshoz
a leghosszabb napmentes időszak az adatgyűjtők szerint 3 hét volt
de 2 hét többször is van
ilyenkor azért jó ha tizedét összeszedi a névlegesnek
Ez kb. reális lehet. Én úgy számoltam hogy a 11kWh átlag napi fogyasztásomat a legsötétebb hónapokban 13kWp napelemmel tudom fedezni.
Persze ehhez kell annyi akku is ami a sötét napokat áthidalja...sajnos ezt nem tudom mennyi, mert bár gyűjtöttem én is az adatokat, de valahol elhagytam az USB drive-ot amin volt az inverter éves adatgyűjtése....rendet kéne csinálni, tuti ráakadnék, de egyenlőre nincs időm ilyesmi úri huncutságra.
Kösz a válaszokat. Még főlök a levemben de valamit kell csinálni.
Szkenneljem be? Holnap megoldom.
Idén még mi se fűtöttünk gázzal. Mással se.
De jó lenne leszakadni .Szerintem esélytelen.
nekem ami van elég kicsi rendszer
ahogy számolom 7-8 hónapig nagyon kevés nap kivételével elviszi a házat
ezen kívül meg ha süt a nap akkor megy róla a légkondi és fűt
idén még nem volt a gáz bekapcsolva csak a kégkondi fűt 24 fokra van állítva aztán éjjel se hűl 20 fok alá a lakás
persze igazán hideg még nem volt, de múlt évben ilyenkor már régen a konvektor fűtött
Éves szinten valami 5000forintot fizettek anyámék.
Szigetüzemben teljesen nullázni elég költséges dolog. Érdemes támogatásnak meghagyni a hálózatot, és visszakapcsolni, ha épp kevés.
De jövőre majd többet tudok mondani saját tapasztalatból.
A kutatásaim alapján kb. 2 sötét téli hónap van ami kritikus, és számításaim szerint ehhez jelentős túlméretezés kellene, szóval nem éri meg ha van alternatíva