Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

ha megszüntetik a szaladóst ezt is fogom tenni(kezeit széttáró)
A sved tudasom az angolnal is gyengebb.
Annyit tudok hogy a hurdal szarabb mint minden,es a küllen a csucs.
http://youtu.be/eQi7-IJgHQ0
szigetbe szerintem nincs 3 fázisú
plusz nem kell menni mindnek ha nem kell
meg a 3 darabnak annyi előnye van hogy kötheted egy fázisra is ha sok áram kell
De minek 3db egy fázisu, mikor létezik 3 fázisu bármekkorába.
Nekem eszembe nem jut olyanba fektetni ami 10-15-20 év múlva térül meg,de már lassan olyanba sem ami 5év.Egyszerüen nem lehet tervezni annyira előre,akkor meg minek álljon benne a pénzem
Szerintem ő inkább arra gondolt hogy ebben a felgyorsult világban pár évente jön egy "mégtutibb"technológia tehát hiába a 15-20 éves megtérülés ha közben jön egy hatékonyabb technológia.
fűteni kb sosem lesz lehetséges napelemmel
vagy iszonyat nagy túlpanelezéssel pl 100kwp kb elég lenne ahogy egy ismerős fogyasztását számolgattuk
ettől még az olajkályha is nagyságrendekkel olcsóbb
ellenben egy 20kwp panel 3db 5kw inverter 3 fázisba kötve 2 db 15kwh akkuval nagyon jól teljesítene
1-2 fatüzelésű kandallóval már egész évet át lehetne vészelni neki
Részben igaz.......egy plc, bármilyen elektronikai kütyü esetén igy van, de egy napelemrendszer másabb kissé. Itt is van fejlődés. De ehhez ha monden jól megy nem nagyon kell hozzányulni. Inverter csere esetén egy modernebb is rádobható. Ha panel csere azzal is lehet boldogulni, csak a modernebb a régiek paramétereit fogja produkálni leginkább.
Ja,a villanyszerelő kollégám mondta a múltkor hogy a mai felgyorsult világba aminél több mint 10 éves megtérüléssel kell számolni,azzal nem érdemes/nem szabad foglalkozni.
Az akku jó ötlet, de csak kisebb rendszerekhez. Nekem 10.5 kw van. Nyáron ez rengeteget betermel, aránylag kevés fogy el, kb egy harmada de lehet annyi se. Ehhez rengeteg akku kéne betárolni. Télen a hőszivattyú azért eszi rendesen, tehát akkor meg kevés bármilyen akku.
Igazából én pl az elektomos autó töltésében látom a fantáziáz, aránylag konstans és az akkuba termeltet folyamatosan kiveszi.
Ideje lenne ránéznem a targoncaakkura. 🤔
a lifepo4 akku okosan használva 20 éven túl is elmegy
targonca akku okosan használva és rendszeresen karbantartva 15 éven túl
lúgos akku kurva nagy macerás karbantartással 50+ év
targi akku lenne az egyik legoptimálisabb vétel, de ezt hetente kell basztatni havi 1-2x másképp tölteni, plusz egy nagyon jól szellőző zárt helyiséget biztosítani neki
ellenben egy 1,5 millás targi akku halottan is ér vagy 500 ezret
matematikailag lehrt nem éri meg
de te sem matematikáztál amikor a régi kocsit újra cserélted, szerintem a csere árát az sem hozza sosem vissza
akkor sem matematikáztál amikor harmadikra is megnősültél
én 10 évig matematikáztam a napelemmel, nagy hiba volt most már belátom
Kb ahogy mondod,kolléga is ezt mondta,itt nem a megtérülés a lényeg,hanem a függetlenség.
Pont ma mondta a kollégám,neki még 5évet sem bírt,azt mondják nagyon változó.
Hány évet bírnak az akksik? Mert ha mondjuk 10 évente cserélni kell az jelentősen lehúzza a megtérülést, aki most csinálna komplett cuccot az hasonlít arra ha valaki disznót tart magának, anyagilag nagyon nem éri meg, de legalább a sajátját eszi és tudja mit evett, a napelemnél meg annyi előny biztos van, hogy bármi beüt akkor is működik minden.
a hibrid lenne jó a szolgáltatónak
napelem+akku
amikor nem kell az áram akkor az akkuba tölt ha kell az áram az akkuból megy a hálózatra
de
ha már van egy nagyobb akku akkor már érdemesebb az offgrid még akkor is ha nyáron jelentős energia felesleg van télen meg egy kicsi hiány
kicsit túlméretezve akár 9-10 hónapig is el tudná látni az offgrid a házat árammal teljes mértékben
pl ami neked van napelem mellé csapni egy 3 millás akkupakkot már jó esélkyel vinné az egész évet
Az a baj, fogalmad nincs a szigetüzemről.
szerintem már most kész van csak reggel jelentik be 😅
Szerintem a napelemes cégek már profitáltak annyit,hogy a dédunokának sem lesz gondja(kezeit széttáró) Egyébként meg a szigetüzem az megengedett tehát ilyen energiaárak mellett minden megy a régi kerékvágásba csak a betáplálós buli esik ki(kezeit széttáró)
nem szerencsére én időben léptem(meghajlós)
Tulajdonképpen ezek után azt kell mondanom, hogy igen.
Hiába no, a szükség nagy úr.
Csinálnak rá jogszabályt. Már lehet reggelre kész is ledz.
Nem.