Bocsánat csak annyit tennék hozzá, hogy én dobtam volna rá egy szelektív fókuszt, így jobban elmostam volna a középhangsúly körüli teret.
De ettől függetlenül van hangulata. Már amennyire egy makrónak lehet ezen a szinten
TAM...
De jó, hogy megszűntek számomra azok a végeláthatatlan beszélgetések, ahol erről kellett okoskodnom a legnagyobb motorosok legnagyobbikával, a V-Strom-ot terelgető, a szegediek Marc Coma szintű endurósával!
Persze csak akkor érdekes ez, ha nem csak nézegetésre használod az 500-at (arra is tökéletes), hanem érdekelnek jó fotósok véleményei is. Én akkor pörögtem rá, mikor eladtam pár képet, most van 6-8 olyan, számomra követendő fotós, akivel a képeinkről nem az 500-on beszélgetünk.
Nem a képről, hanem úgy en-bloc az 500-ról.
Főleg addig hasznos míg új vagy, meg annak, aki most kezd 500-on, a saját tapasztalataim alapján szedtem össze!
- Első időben főleg 18:00 és 20:00 között, vagy hétvégén tölts fel, statisztikailag akkor vannak fent a legtöbben, így a legnagyobb az esélyed arra, hogy többen lássák a képet, viszont gyorsabban is pörög le a főoldalról. Ez függ mástól is, erről majd később.
- Mikor feltöltesz egy képet, akkor be lehet jelölni, hogy a kép melyik részét rakja ki a bélyegképre. Alaphelyzetben a kép közepe, de ugye mivel fotózásról beszélünk, így lehet, h nem a kép közepe a téma, és egy semmitmondó bélyegkép lesz kint, amire senki nem kattint rá.
- A kép szempontjából a cím is fontos, én szeretem ha ötletes, és utal a képre, vagy kiegészíti a kép mondanivalóját, de lehet játszani azzal is, hogy figyelemfelkeltőbb legyen. Nekem ezért van 3 csillag között... Nő az esély, hogy többen nézik meg.
- Mindig adj meg kategóriát, mert sokan direkt arra keresnek. Vannak olyan kategóriák amik viszont nagyon nem mennek, azokat érdemes elkerülni. a City and Architetecture pl. az egyik legpörgősebb, rengetegen nézik, így érdemes azt választani. Persze nem egy portrénak...
- Tag-elni is érdemes a képeket, kulcsszavakat megadni, hogy keresést megkönnyítsd.
- Az 500 alapvetően egy közösségi oldal, így az elején aktívnak kell lenned. Célszerű olyan képekhez kommentelni, (amik amellett h tetszenek) aminek a feltöltője sok follower-rel rendelkezik, tehát sokan követik, mert így ha kommenteled a képét, vagy kedvencek közé rakod egy képét, vagy írsz a képe alá, akkor jó eséllyel ő is megnézi a képedet, és értékeli azt. Ez pedig megjelenik az Ő flow (hírfolyam) falán, és a sok követője mind látni fogja, tehát mégtöbb emberhez jut el. Ha ez egy jó-jobb fotós, akkor a képedet többen nézik meg, mert ha egy jobb fotós pozitív kritikát ír, akkor biztos a kép is jó amiről írt.
- Célszerű minden időzónából "szerezni" követőt, így a későbbiekben már nem lesz gond, hogy mikor tölts fel. Én most kb. 100-nál járok, ennél a számnál most már mindegy mikor töltök fel. Bár a tegnapi képem lassan indult be, mert du. 2 körül tettem fel, de a vége így is 98 körüli érték lett.
- Nagyon hálás közönség a világ ázsiai része, tehát a kínaiaik, japánok, szingapúriak, malájok, filippinók, thai-ok, stb... Aktívak, sokat kommentelnek, és a legtöbbnek kurva jó képei vannak.
- Itt is fontos amit már írtam, hogy meglegyen a stílusod, és célszerű abban a stílusban fotózó emberekkel bandázni. Több eséllyel kerül feljebb a képed egy ilyen közegben, mintha pl. állandóan portréfotósok képeit lájkolod, de te csak bw absztraktot töltesz fel.
- A kevesebb több, az elején ne szórd el a legjobb képeidet, mert esélytelen, h jó értékelésekkel zárjanak, hiszen nincs meg még az a bázisod.
- Később is érdemesebb (szerintem, bár erről megoszlanak a tapasztalatok) max. heti 1-2 képet felrakni.
- Az elején (is) érdemes a magyarokkal is bandázni, vannak nagyon jók, és ők egymás képeit előszeretettel nézegetik, értékelik. Az ismerőseim között találsz sokat. Párat már kidobáltam, mert az irigység itt is magyar betegség, és bizonyos emberkéknél megfigyeltem, h jönnek a dislike-ok...
- A kommentelgetést érdemes az upcoming kategóriában kezdeni, ott azok a képek vannak, amik frisseik, és megindultak felfelé, sokan nézegetik, és aktív a kép. Ez azért jó, mert akkor a feltöltője a gép előtt van valszeg, aki kommentelt az is, tehát ha oda írsz akkor megnő sz esély arra, hogy megnézik a tieidet is. A popularra ugyanez igaz, ott a nagy pontszámú képek vannak.
- Az editors choice (szerkesztők választása) kategória nagyon szép képeket tartalmaz, de felesleges kommentelni, csak nézegetni érdemes, mert azok nem feltétlen új képek, és annyi komment, fav van rajtuk, hogy nem fogja a feltöltője mindegyiket megnézni, és visszareagálni.
- A fresh meg a legfrissebb képek, feltöltési sorrendben, itt nagy a szórás, ami innen jó, az megy át az upcoming-ba. De első komment mindig hálás, általában arra van reakció.
- Ha vki ír a képed alá, vagy te írsz, és arra válaszolsz, válaszolnak, azt nem látja a címzett csak ha újra megnézi a képedet, így célszerű a falára írni, ezt a send message alatt tudod megtenni.
- Az affection mutató megegyezik a like-ok számával, így ha ez kisebb mint a like-ok száma, akkor kaptál dislike-ot, amit sosem tudsz meg, hogy ki volt. Ez most még nem fog érinteni, de én rendszeresen kapok, mivel ha a képed jó helyen van, feljutott az upcoming, vagy a popular elejére, akkor sok kretlén úgy nyomja le, hogy dislike-olja, így a képed visszaesik, és az ővé jut előrébb. Engem az elején bosszantott, most már röhögök rajta, és nem érdekel.
- Az 500 rendszere automatikusan is rontja le a képeket, de nem tudom pontosan hogy, ha a kép 99 pont körül/felett van, akkor azt hiszem 24 óra, ha 90 felett akkor meg 12, alatt azt hiszem 8 óra múlva, a lerontás %-a összefügg a kép értékelésétől, de nem tudom milyen arányban, még nem sikerült rájönni. Lényeg, h dislike-ok nélkül is veszít a képed a helyezéséből, tehát ösztönözve vagy, h mindig újabbat tegyél fel, ezzel amúgy nincs gond. Szar lenne ha egy kurva jó kép bebetonozná magát sokezer szavazattal, így egy idő után csak ezek a képek lennének elöl.
- Tényleg érdemes csak a legjobb képeket feltenni, amiben kicsit is bizonytalan vagy, azt ne. Miután valamit feltöltesz célszerű picit aktívkodni, így meg tudod nyomni a képeid látogatását is.
Én meginnék egy pár deci vodkát, ráhugyoznék, és felgyújtanám. Az kiszedi a koszt. Jól gondolom? Többiek?