na.. bár a fele mellébeszélés volt.. (UV szűrőt ki a faxom kérdezte? én is csak napellenzőt használok.. )
a végén azért csak írtál az ND-ről is.. nekem már van Cokin rencccerem... csak kíváncsi lettem volna, hogy ez mit tud, mert egyszerűbbnek tűnik a használata mint mondjuk a Cokin rencccceré.. de úgy gondolom, hogy inkább veszek még vmi jó erős ND-t a cokin-hozheztóltőlig...
Mikor elkezdtem fotózni, azt gondoltam, h nem kell. Aztán bedőltem Kelby faszságának, hogy az UV szűrő még az atomtámadás ellen is védi az objektívet, valamint nem befolyásolja számottevően a kép minőségét, így vettem olyat, ebayről, olcsót. Tényleg nem befolyásolja a kép (sírva fakadtam mikor megláttam őket, főleg direkt fényben fotózva...) minőségét. Már ha tök sötétben használod, ha rajtahagyod az objektívsapkát, ha direkt bemozdítod, vagy ha becsukod a szemed és úgy nézed a képeket. Aztán még egyszer hittem Kelbynek, és vettem minőségi UV szűrőt, drágán. Most ezeket árulom amúgy... Objektív védelmére a legjobb dolog a napellenző, mindig legyen rajta. Mennyi az esélye, hogy pont lencsével előre esik le az obi egy kiálló vas/kő egyéb darabra? Minden másra ott a napellenző, és a mastercard.
Aztán ahogy a World Class Top 5 fotós közé bekerültem, rájöttem, h nappal, és fényben nem tudok hosszú záridővel fotózni, mert fura lesz a kép. Értsd fehér... Így vettem ND szűrőt. Az UV szűrős hibát nem követtem el újra, így mindjárt minőségit vettem.
Phottix cuccaim vannak (állványok), a cég csingcsang, de a minőségibb, és profibb gyártók közül. DE képalkotást befolyásoló dolgot (pl. szűrő) nem vennék csingcsangot, így ezt sem. Mellesleg én is variálható ND szűrőt vettem, ez a praktikus. Kenko, Hoya, Polaroid, Cokin, Lee, B&W, Tiffen, Schneider, Heliopan, Singh Ray. Ezek közül válassz. Ez olyan mint az állvány, jó esetben egyszer kell megvenni, de akkor jót. Persze más szűrőméretű obik vannak, de ha már megvan a fix 50-es 1,4-es, a 70-200-as 2,8-as, meg a 17-35-ös 2,8-as, akkor veszel 3 szűrőt, és örökké elég lesz. 52-77-82 méretekben. De a telére még lehet nem is kell, mert nem azt használod oda általában, ahol kell a szűrő, mert azok a képek főleg nagylátó közeliek. Szóval variálhatót vegyél, drágábbat, minőségibbet.
hiányzom, hogy ennyit emlegetsz?
mellesleg ez a szint még csak közelít hozzám...
megnézted a linket amit az ND-ről küldtem te nyooomi... arra bezzeg nem reagáltál...
Mi bajod a "G"-s objektívekkel? A G-sek elvileg fejlettebbek, mint a D-sek, hiszen már nincs manuális rekeszvezérlése (amit amúgy egy modern gépen úgysem használnál) és többnyire nem csavarhúzós a fókuszmotorjuk, ami elvben némileg gyorsabb fókuszálást biztosít (persze nem ennél az objektívnél).
sajnostisztában avgyok az árakkal.... de ki tudja.. ha valaki nem ért hozzá és occsóé' elherdálja akkor jól járok. egyenlőre nem költök túl sokat rá. Nikon AF 70-300mm G (szürke) 2001es 19.000et megérhet? ezen agyalok most egy ideje. régi és G...
Hmmmm.... annyiért csodát ne várj....
Amúgy az 55-200-asok is drágábban mennek használtan. Talán tamron/sigma/stb márkákból létezhet, de azokból is inkább az alsóbb kategóriások csak...
Sziasztok! nikon d90re kellene nekem 70-300as vagy akármilyen hasonló obi. pl 100-300; 200-400; 70-300 a minimum és nem G hanem legalább D. valakinek hasonló?
Igen, nézegettem azokat is, de használtat postán nem vennék, mindenképpen látni szeretném előtte. Mivel Nyugatvégen lakom, eléggé korlátozott a piac a környezetemben. Nem nagyon mennék fel azért Pöst faluba hogy megnézzek egy megkímélt tripodot. Postán meg ide-oda küldözgetni.. aztán meg a "nálam_még_nem_volt_baja_biztos_te_törted_el" eposzt leharcolni.. A fene megette.
Sajnos eöbölből sem jövök ki sokkal jobban.
Majd nyitott szemmel járok!
Azért ha tudtok akciót, akár kinőtt cuccot, ne kíméljetek!
Ez fos. Ne vegyél. Cokin jó, de bonyolult, ezért tekergethetőt vegyél, minőségit, 100 USD körül.