PWM vezérlőt vettem,ez is jól tölt.Feltölt az többfajta savas akkut,be lehet állítani.Vannak persze drágán kifejezett napelemes akkuk,de az elektromos járművek ciklikus akkui is jók.Én teherautó indító akkut vettem,az volt a legolcsóbb. https://hetiolcso.hu/Napelem-t...
Mert nincs FZ-m. :)
Annyira halott mostansag minden topik, hogy csak olvasgatok mindenhol, jellemzoen beleszolas nelkul. Csak ez egy szakmaba vago kerdes volt veletlenul.
Ha megmondod, mi a pontos energiaigeny, hany orat kell menjen es milyen fogyasztok, megnezem, mi van azon a roman oldalon, ami jo lehet. Ha csak a frigo, akkor ott van a 175W-os napelem 100Ah-s zseles akkuval pl. mar eleg lehet. Ott ugyanis van annyi plusz a rendszerben, hogy amig megy a frigo nappal, van plusz az akksit toltott allapotban tartani.
Ha van hozza toltesvezerlo, az megoldja. Celszeru csomagban venni, mert akkor szakember rakja ossze a megfelelo kontrollert a megfelelo cellaval.
A poli es monokristalyos napelem kozt az a difi, hogy a polikristalyos kevesbe kenyes a jo tajolasra, hatekonyabban gyujti a szort fenyt, de kisebb az osszhatasfoka. A monokristalyos tobbet tud termelni, de jobb szereti a direkt napfenyt. Amit a tetokon latsz mostanaban, jellemzoen monokristalyosak.
Nézegettem a paneleket és nagyobbakat is pl.200 wattosakat is láttam de 31 voltosak.Mi lenne egy ideális rendszer ahhoz,hogy egy kb 100 Amperes akkut töltsek?
Erre mondtam, hogy a kiveheto teljesitmeny fog valtozni. Az auto akksi nem baratja a melykisulesnek, az arra van tervezve, hogy az onindito 300-500-800A-es hirtelen aramigenyet el tudja latni, de a mukodesi korulmenyeibol adodik, hogy elmeletben sosem merul tokig. Termeszetesen az autoakkut is fogja tudni tolteni a rendszer, de ha meg akarod ovni a tulmerulestol (avagy melykisulestol), nagyobb kapacitast kell betenni, mint ami energiaigenyt el kene lasson.
Emiatt a toltes sem mindegy, mert tobb akkut tobb ideig kell tolteni avagy tobb toltokapacitast igenyel. A 100W-os napelem csak tokeletes tajolas es szikrazo napsutes eseten 100W. Ha ezt 12v-ra atszamolod (100W/12V) az 8.3A toltoaram. Egy 50Ah-s akksit elmeletben (50Ah/8.3A) 6 ora alatt tolt fel, ha a korulmenyek idealisak. Ha borult az eg, az a 100W mar csak 40W, ami mar csak 3.5A toltoaram es maris 14 ora kell neki visszatolteni.
Én a kertbe apámnak 100W-os hordozható napelemmel,100AH-akkut vettem,a 600W-os inverterhez.Az 500W-os szivattyúval lazán locsol vele,igaz csak 1-2 órát.Ledes világítást tettem a házikóba mindenhova,mehet egész nap.
https://hetiolcso.hu/Napelem-t...