nagyon épül minden
nekem az az érzésem hogy ennek lesz böjtje
most még nyer az o1g, de ami utána lesz azt direkt átjátsza a bohóc feri team-nek
addigra legalább fél magyarország orbánia lesz, feriék meg ülnek "nincstelenül" és hiába kezdenek bármibe csak a szarba nyúlkálnak
aztán lepereg a 4 év, magyarország derékig lesz a szarban és újra eljő a dicső o1g és újra megment mindenkit
Hát figyelj, semmit sem csinálok vele. Va vagy 50gyümölcsfa, az összes metszését darálom le, azzal takarom a virágágyást, a felesleget beborítom a komposztba. A fűnyesedéket nem mindenhonnan de van amit összegereblyézek és megy a komposztba, konyhai hulladék ami komposztálható. Semmit sem csinálok vele csak meglocsolgatom. Hibátlan, nem büdös.
A paradicsomok alá szórtam 5-6talicskával, kibaszott jól tartja a vizet. Ez az első év hogy semmilyen vegyszer nem kellett sem a pradicsomra sem a paprikára. A cukkinít kellett leszórjam mert lisztharmatos lett és elrohadtak a kicsik, de most kiritkítottam a nagy leveleket, nem tud gombásodni, a kép magáért beszél.
Tűlevelet meg tuja levelet nem is szabad komposztálni.
Csináltam 10 évig - ágaprító nélkül, tiszta kézi munkával.
Ráuntam, nincs türelmem vele szarakodni, és nem is éri meg - nem jó a végeredmény. (Vetemény nincs a 70 négyszögöles telken, csak fák bokrok és virágok - azok meg igénylik a jó minőségű tőzegalapú virágföldet. Tiszta tömény agyagos a földünk.)
Vigyáztak rá, mert amelyik előbb ért oda, azé volt... de bánta is a fene, én kidobtam. Az baxott fel, hogy széthányták az egészet, mikor turkáltak benne, kiborogatták a zsákokat, dobozokat 😡
össze kellett volna fogni és mindenki egyszerre lőtte vona őket légpuskával
és majd eltakarodtak volna
hajdanán pesten minden kupac mellett volt legalább egy cigó
úgy ültek ott mintha egy királyság urai lettek volna
Mondjuk kertes házas övezetben nem gyűjteni a zöldhulladékot elég tré dolog.
A külön lomtalanítás viszont nagyon jó, mert itt mindig cigányhordák harcolnak a szemétkupacokért lomtalanítás idején. Olyankor még a kutyát is bezárom mert azt is ellopnák.
Nálunk amióta bevezették a szelektív gyűjtést, azóta megszűntek a zöldjáratok. Ami belefér a háztartási szemétbe azt abba "kell" rakni, ami meg nem, azt viheted ki magad a szeméttelepre. Mondjuk évi 350 kg-ig ingyen átveszik, ha bemutatod a befizetett számlát az előző negyedévről. Ősszel szoktam egy fordulót (5-6 sittes zsáknyi) kihordani, az ritkán több egy mázsánál.
A rendszeres bútor-lomtalanítás is megszűnt, de évente egy alkalommal kérheted a díjtalan lomtalanítást, ami a megbeszélt napon házhoz jön. Max 2 köbméternyit visznek el így.
A papírt, műanyagot, fémet, stb. szelektíven gyűjtjük, azt 2 hetente viszik el - kb. meg is telik ennyi idő alatt a sárga fedelű kuka.
A kerti lommal (levél, ág) nincs mit kezdjek ilyen pici telken. Tizensok éve komposztálgattam, de nem éri meg a fáradságot: sok macerával nagyon rossz minőségű (gyommagvakkal szennyezett, "félig kész") komposzt lett a végeredmány, amivel több volt a bosszúság mint a haszon. Inkább megveszek ősszel (amikor akciósan féláron adják) a teszkóban 5-6 db 50 literes virágföldet, és azzal javítgatok a virágágyások talaját.
a leveleket hátraviszem az erdőmbe, van egy 20x30 méteres akácosom
az ágakat meg a hasonló zöldeket a kecske eszi a maradékot meg minden tél elején felgyújtom
a papír cuccot anyámék gyűjtik, ha nem viszik el az iskolás gyerekek(vagy én futóval) akkor eltüzelik télen
a műanyagot pet pakackot meg összegyűjtöm és ha megyek műanyagos céghez elviszem mert onnan ténykeg újrahasznosításra megy
olajakat szervizes ismerős viszi
a minimális konyhai maradék a kutyába megy
szóval nekem elég lenne havi 1 kuka is
Nálunk 10 évvel ezelőttig elvitték a kuka mellé kirakott zsákokat, azóta semmilyen "díjazásért" sem. Szóval gondolhatod, hogy nálam télen-nyáron mindig degeszre tömött kukát visznek el - aminek 80%-a bezsákolt kerti hulladék. Gyűjtöm sittes zsákokba egész éven át, és minden héten - a kb. két kis szemetesszák (2x20l) háztartási hulladék tetejére rá kerül a 70-80 liternyi falevél, fűkaszálék, malter, mifaxom...
Szóval elég komoly "hulladékgazdálkodást" végzek (genyó módon...), hogy a fák metszése, stb. miatt legfeljebb csak évente egyszer kelljen kimenjek a szeméttelepre saját kocsival. Néha 5-6 degeszre tömött sittes zsák is vár sorára, főleg késő ősszel, tél elején...
Ha már kifizetem 3 havonta azt a majdnem 9 ezer forintot, akkor ne a saját kocsimat kelljen összebaxni, ne nekem kelljen már szemetet szállítani.
úgy szokták hogy akinek kevés a kuka kitesz mellé több zsákot akkor sörrel pótolják a díjat
régen a kuka alá tettek fém pénzeket
iskolás koromban ebből tankoltuk a szimót 😂
Visszamenőleg nem lehet szerződést kötni, ezt eljátszották velem magánszemélyként, egyébként te mint vállalkozó nem vagy köteles velük szerződni bármely más céggel megteheted, és ahhoz te kivel kötöttél nekik semmi közük! Nálunk a jegyző nem partner ebben.
a kötelező kamarai díjat ne sajnáld
a biztonsági őrök is berzenkedtek ellene (6000ft/év volt)
addig baszakodtak amíg megszüntették, mindenki boldog volt
2 évre rá kitalálták hogy a vizsgát meg kell újítani mert a jogszabályok sokat változnak 12 ezerért
aztán azóta is ezva rendszer van x évente y összeg és el is kell menni érte, egy nap megy a levesbe....
haver nemrég volt ilyenen neki 20+ utazás volt
kell valami tanyát keresni ahová bejelented a céget
aztán ott nincs semmi
buzi ez mind
főleg a szemetesek, nekem van 2-3 hetente egy kuka szemét aztán ugyanannyit fizetek mint akinek fullra van taposva minden héten
csak a száraz fákat kell kivágni 1-2 év múlva