40 év után el is takarodtak a ruszkik, kifutott a panel-garancia idő, innentől mi dolgunk, hogy mit kezdünk ezekkel az energia zabáló, picsányi lakóegységek összességét hordozó vasbeton hegyekkel.
Képzeld el, ahogy a kormány bejelenti, itt az ideje szétszerelni és bezúzni a panelházakat, mindenki keressen magának új lakhelyet, vagy kezdődjenek ez az új lakótelepek kiparcellázásai.
Két dolog történne:
1. Budapest agglomerációs körzete Esztergomtól Dabasig fog érni.
2. Lali fiú azonnal építőipari generálkivitelezői vállalkozást fog indítani, "olcsó és jó" szlogennel.
Ramm, ezt ne csináld velem, ettől már az egyetemen is megharaptam magam.
Nagy erővel magyarázta nekünk egy tanár, hogy micsoda jó dolog lenne, ha visszatérnék abba a közegbe, amikor szinte megmunkálatlan fa vázas, anyag-sárral tapasztott falazatú házakban éltek az emberek, családok és minden tavasszal közös program volt a ház falainak alsó részén a hótól és fagytól szét mállott falszakaszok újra tapasztása, magyarul minden tavasszal házfelújítás, szépen, közösen.
Mégis kinek lenne erre ideje és energiája a mai világban?
Nálunk is már közel 20 guriga egy 49 nm-es én nem bánom egyenlőre én is "panelpatkány" vagyok ahogy egyesek hívnak minket. Igaz az ország harmada akkor az. Tehermentes enyém mint a gatyám ha esetleg lépnék innét. Amúgy panel ide vagy oda elrohadt kényelmes lakni benne amúgy!
ez pontosan így volt... érdekes, hogy anno 30 évre (akkor azt mondták max 50) tervezték ezeket, de valszeg 100 évig is állni fognak.... most egy 35nm-es 30+ éves panel újpesten 20M
Te jófiú, a tervezők munkáját akkoriban a szabványok és kívánságok helyett a pártutasítás határozta meg, onnantól már minden el volt baszva.
A háború utáni elszegényedett lakosságnak a félig lerombolt, de rohamos tempóban iparosodó városokban azonnal és sok lakóegység kellett, valahova tenni kellett a munkásosztályt.
A panelházak egyetlen előnye a "gyors-olcsó"-ság lett, plusz hogy igen masszívra sikerültek, ha nincs 7-es erősségű földrengés, akkor ezek a vasbeton tömbök 100 év múlva is állni fognak.
Persze, hogy vannak, egy egyszerű családi házat is 100 helyen lehet elbaszni az olcsóság kedvéért, vagy nem oda figyelésből. Ha mindent a legolcsóbbra akar valaki, akkor a tervező elkészíti a rajzot, onnantól majd a ház ura és úrnője cipekedjen meg forgassa, legózza a bútorokat, ahogy akarja, a mérnök szólt, de neeeeem, mert akkor 8-10%-al drágább lenne az összkép, viszont legalább élhető lenne.
Ez ilyen, a "kredit" dönt, nem a mérnök, mi csak kívánságot teljesítünk, lehetőleg a szabványoknak és a minimális élhetőségnek megfelelve.
Ezt így építettek, szóval ez volt akciós.
Viszont úgy is festeni kell meg rondák is, szóval ki lesz baszva az összes, és berakom a legszélesebb ajtót amit még elbír a falazat.
Hozzám még a 3 ajtós tölgyfaszekrény is be fog jönni egybe
Pedig de,vagy felújításkor,ajtócserekor könnyebb a kisebb ajtót a régi keretre illeszteni mint bontani tokot,vagy ez volt akciós.
Egy 75-80-as ajtón még be lehet szinte mindent forgatni.
Csak a most általános minimál vastagkarú cuccok döntő többsége 220-240 széles.Az meg állítva-forgatva nem fog egy 190 magas ajtón csak láncfűrésszel bemászni.
Nem mindenhol,Volt anno egy KB 300 M2-es pecócska.Asszony mondta ez a bőrgarnitúra tetszik,kp.ra fizet,visszük ki.KB 20 perc és jön a telefon hogy ácsi,ezt nem tudjuk bevinni.Mondom WTF.
A néni ül a hodály nappaliban és nem érti.
A házban az összes ajtó 190 magas 75 széles,az összes ablak 3 lörésszerű dizájnos csodák csportjai.
A 3 garázsos pincében lévő kocsibeálló lépcsője akkora hogy cekkerrel felmész de akkor ketten összeakadtok.
Na bumm.Egyetlen ablakot találtam a pincelejáró felett,meg egy előtetőt.
Mákom volt hogy a felújítás miatti sittkonténert még nem vitték el,és találtunk két pallót,azon fel tudtuk csúsztatni a cuccot és átemelni a nappaliba.
De volt hogy a hegyen lévő divatos fenn a garázs lenn a lakács palotában az oldalsó meredek macskalépcsőn 3 hungarocell bálán pallót átvetve tudtam bebillenteni a cuccot.Mert nincs lépcső.
Nálam is 60centis ajtók vannak, pedig látszik hogy 80-90centis ajtónak van hely. Ezt is miért? nem hiszem hogy annyival drágább lett volna a szélesebb ajtó.
Fura a világ.
Csomóan rinyálnak, hogy nincs munka, meg nem tudnak megélni, de van egy csomó olyan szakma amihez túl nagy ész sem kell, csak annyi, hogy becsülettel végezze, és szarrá keresi magát az aki így jár el, még sincs sok ezekből az igazi szakiból.
Nem igazán értem, mert a szar munka pont ugyan olyan fárasztó, mintha rendesen elvégezném, csak utóbbiért többet fizetnek.
Amikor még az ember építette a saját, a család hajlékát, kalákába (házas, ember, asszony) házas-ág teljes harmóniában a természettel egy ember család öltő időtartamra, majd a ház az elmúlással visszaolvadt a környezetbe. Mellesleg a gyermekekben él a program (őseredet) ha az igen okos szülő nem figyel rá azonnal bunkert, hajlékot épít a gyerek és ha csak pillanatokra is de ott abban a tevékenységben kiteljesedett boldogságot él meg.
én is kettészedtem anno egy 20nm-es szobát.... rendeltem bele bútort, de mondtam az embernek, hogy 75-s ajtók vannak. nincs gond főnök, be fog férni...
kijött az összeszerelt bútor, már röhögtem.... mondom 75-s ajtók vannak gyerekek, annak tudjátok milyen széles a nyílása? 60 cm néztek rám keményen gondolkodva, de mondtam, hogy ne idegeskedjetek, 150x150-es ablakok vannak... akkor láttam hirtelen nagyon megnyugodtak
Mondjuk speciel manapság az előre gyártott zsaluzóelemek miatt azért van vízszint,függőleges,derékszög és párhuzam.
A csúcs eddig egy régi tégla 4 emeletes ahol a 3-4 méteres folyósó egyik oldalon 1 méter a másikon 1,1 volt.
Aha,szólj annak a jópár millió használhatatlan lakótelepi lakásnak a tervezőjének hogy kéne neki ott laknia.
De konkréten minden manaság épólt családiházba olyan picsányi lépcsőt építenek hogy egy normális em lapraszerelt ülőbútort vagy áyat képtelebség felvinni.
Elterjedtek a kínai nyílászárók,ezek meg olyan keskenyek hogy rendelés előtt rákérdezek a méretre mindig,és még így is van olyan garnitúrám ami visszajött 2x.
Így mondjuk jó ha van jó ember, de utcáról ismeretlenül kőművest felvenni meg sem próbálok.
Segéderőm van ha kell, de azokra meg nem bízok semmi fontosat.
Az nem szinonima?
Mondjuk én még soha nem hívtam kőművest. Minek?
Nem a kőműves munka a nagy általában, hanem eltakarítani utánuk
Másik hogy én ezerszer precízebben dolgozok, mert én ismerem a függőleges, vízszintest, merőlegest és a párhuzamost
Képzeld el, ahogy a kormány bejelenti, itt az ideje szétszerelni és bezúzni a panelházakat, mindenki keressen magának új lakhelyet, vagy kezdődjenek ez az új lakótelepek kiparcellázásai.
Két dolog történne:
1. Budapest agglomerációs körzete Esztergomtól Dabasig fog érni.
2. Lali fiú azonnal építőipari generálkivitelezői vállalkozást fog indítani, "olcsó és jó" szlogennel.