20 éve még eléggé nem volt cnc marás, magyaroszágon meg pláne, amikor fémfröcs műhelyben dolgoztam,(és hurcoltam a szerszámokat a szikráshoz:) a szerszámokat szikraával készítették, és ahogy legútóbb a szerszámos műhelyben láttam, ez ma sincsen nagyon másként.
A nyomásos szerszámok embertelen drágák voltak már akkor is, nyilván most is azok.
(természetesen mindez semmit sem változtat azon, hogy a kokillaöntés nem nyomásos:)
alu öntő szerszám szikraforgácsolással? hát akkor elég sokáig tartana! ! ! ! ! ! ! szikraforgácsolni,nem igazán szokták,ugyanis rohad lassú eljárás és rohadt drága! ! ! ! cnc marni szokták! szikrázni általában az edzett acélokat szokás! pl főtengely csap kivétele,beütő szerszámok,és precíziós prés szerszámok
A fém kokilla nem más, mint egy a homoknál sokszor több alkalommal felhazsnálható viszonylag durva öntvényforma.
ennyivel tud többet a homoknál.
Rendszerint tömeggyártásnál alkalmazzák, ahol a szerszám(kokilla) elkészítésének költsége már megtérül.
A homoköntvény meg egyedi gyártásra, vagy kis sorozatra való.
A nyomásos öntés teljesne más, ott a szerszám általában a végtermék majdnem, vagy ténylegesen végleges formáját tartalmazza, szerszám hűtött esetleg fűtött is.
Ez méginkább tömegtermelésre való technológia, főleg oylankor alkalmazzák, amikor rendkívül nagy sorozatok, vagy kevés vagy semmi utómunkálást kíván a végtermék.
A szerszám jellemzően szikraforgácsolással készül.
szerintem meg minden kokillás nyomásos!mert pont azért kokillás,h. nyomással lehessen beletolni az anyagot,mert a homokba,szétnyomná az egészet! ! ! ! ! ! ! !fém kokillára gondoltam
átfúrod oszt jóvan.ez a maszek csomagtartó,meg sem közelíti az eredeti pontosságát,és kidolgozását.mert ezek homokba öntött szarok,az eredeti pedig kokillába nyomással öntött darab.
jahm bocs elirtam
nah igen ? ezt fel tudom rakni 125ösre?
mert ha az elsö furatot a teleszkop csavarjához teszem akk a hátso furat az kb az indexel van egyvonalban
A nyomásos szerszámok embertelen drágák voltak már akkor is, nyilván most is azok.
(természetesen mindez semmit sem változtat azon, hogy a kokillaöntés nem nyomásos:)