Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Nem viccből mondtam, hogy:
KÉSZ
Na Tacsi, erről van itten nagybaszó!
Amúgy meg (mivel ez is nyilvános fórum) bárki kritizálhat, az játszik, akinek épp ideje van rá, vagyis szeretettel látnánk a TE képeidet is.

Szóval, a heti téma a víz, tessék a hétvégén megcsinálni (én is fogok, bár még nem tudom, mit is pontosan), ahogy nézem, ebben most erős mezőnyre számíthatunk, elég magasan van a mérce Phoenix képével...
Szerintem egyről beszélünk (ismét).
De inkább kezdjük az elejéről....
A sportmotort látogatom úgy ahogy.
Korábban belenéztem ebbe a topicba is, akkoriban síri csend és hullaszag volt.
Nem olyan régen éppen a Zolinak nyafogtam, hogy sehol egy kihívás, sehol egy ilyen jellegű lehetőség. Az egyéb nagy közösségi portálok fórumait nem is említem. Oda egy amatőr, jó ha csak szaglászni, vagy tanulni jár. Na erre a Zoli feldobta, hogy nézzek be ide, mert itt van feladat, van kritika, van jó társaság.
Ez stimmel is.
Mindazok mellett nehéz eldönteni (eldöntenem), hogy jó ez-e így.
A kritikát szívesen látom és elfogadom. Ráadásul nem csak azoktól, akik jó fotósnak nevezhetőek, hanem adott helyzetben szívesen látom egy igazi amatőrtől is a kritikát.
Mert, hiszek abban, hogy lehet az is bizonyos pontjaiban építő kritikájú, jellegű.
Ezért vagyok itt. Igaz szerintem rosszul kezdtem, mert három emberen kívül (Te, Zoli, talán a Balu) nagyon nem ismer senki. Ezzel nincs is baj. Lehet nem ártott volna leírnom, hogy:
- Sziasztok. én vagyok a tacsi. Hobby fotós és örülnék ha beszállhatnék közétek. (na most megtettem)
Azzal viaskodom csak egyelőre, hogy nem tudom ki vesz részt itt igazán, ki kritizálhat, ki építhet. De gondolom ez is kialakul.
Na mindegy. Nem akarom én ezt túlgondolni.
A mottó maradjon, hogy:
jó (épülő!) társaság, igenis karcos kritikák, elismerések mellett fotózzunk és azt mutassuk meg egymásnak, bárki másnak
Mellesleg meg érdekes dolog ez a kritika dolog is.
A különböző ízlések, és érdeklődési körök erősen befolyásolják, hogy ki, és milyen kritikával él.
mz/fx-el beszélgettünk pont valamelyik nap erről (tudod a srác, aki a villamosokat fotózza, vmi eszméletlen jól!), hogy pl. valószínűsíthető, hogy a szubjektív megítélés teljesen más lesz pl. nála, és nálam. A fotótechnikai, beállításbeli, alapkompozíciós kritika megegyezhet, de ha egy kép ezeknek megfelel, akkor ezután, hogy tetszik-e, az erősen szubjektív.
Én pl. magam "urban" fotósnak tartom, és az esetek 99%-ban előre megtervezett képeim vannak. Rengeteg képem van kézből lőve, de amit ide feltöltöttem azok azt hiszem mind állványról, expósorozattal, távirányítóval, előre megtervezve készültek. Nekem ez a világom. Ezért egy kép ami más hangulatú nem áll annyira közel hozzám. Ezért próbálok úgy kritikát megfogalmazni, hogy az alapvető dolgokra irányuljon, és ne vigye el a szubjektivitás.

Sztem általánosságban elmondható itt az új versenyzőkről, hogy nincs meg még a kompozíciós érzékük, és ebben kell fejlődniük. Hogyan, és mi mutat jól a képen, és mi legyen a téma. Az első lépés a fotóssá válás útján, hogy olyan témát veszel észre, amit meg tudsz mutatni, és sztem nagyon fontos, hogy úgy mutasd meg, hogy az nem sablonos. Ha vmi jót találsz ne kezdj el fotózni, mint a barom, hanem sztem körül kell járni, és meg kell találni azt az irányt, szöget, távolságot, ahonnan maradandót tudsz alkotni. És ehhez DSLR sem kell. A fotózás kreativitást igényel, és az viszont vagy van, vagy nincs.
na.. Kriszta küldött képet vagymi?

LX
engem=ember
A kérdés az volt, h nem volt építő kritika eddig az élcelődés mellett.
Mert sztem igen, több engem részéről.
Dehogynem.
Cserkuti Gyuri, Zoli, és egy régi haverom (most a heol.hu fotósa), folyamatosan (vagy kevésbé folyamatosan), de értékelik a képeimet.
Tagja vagyok egy fotókörnek is, (bár oda ritkán jutok sajnos el) ahol rendszeres pályázat van havi szinten és az értékelés is megtörténik face to face. Na az is épít ám rendesen!
...ha jól értettem a kérdésedet.
vágom, kedves zöld kukásmellényes fotós úr
És ez nem volt meg eddig?
Tök komolyan kérdem.
Ne is töltögessen ide a pályázattal kapcsolatban.
Minek?
Tök béna
"jó magad"
bár ahogy olvasgattam a Zoli is...
Nem száraz fórum kell. Senki nem szeretne olyat.
Egyszerűen az inspirálja a kezdőket, ha az "élcelődő" kritika mellé (ami KELL!), meg kapja azt az útmutatást is, amitől jobb lehet a kép(e).
látom, hogy pici csöppnyi pontagyacskád miatt magyarázatra szorul amit írtam.. az "ide" jelen esetben azt jelenti, hogy ebbe a "Fotózás - tippek, trükkök, jótanácsok" 'topic'-ba nem nagyon tolsz fel képeket.. a "pályázatra" pedig max az ablakból készült képeket.. Vááááááááááágod?

LX
Jól van na, ezt az "apróságot" elfelejtettem megemlíteni.
ugyanazokat a képeket megtalálod a flickren is
még hogy nem töltök ide képeket, ittvan nézzed őket

http://www.sportmotor.hu/motor...

http://www.sportmotor.hu/motor
...
Na most ezt nem értem.
Nem tudom, hogy melyik fórumot olvasod, de ha visszalapozol akkor személy szerint pl. jómagam oldalakat írtam tele építő kritikával, és beállítási, kompozíciós segítségekkel a feltöltött képekkel kapcsolatban! Persze, megy az élcelődés, de ha egy száraz fotós topikot akartok, abban én nem vagyok partner.
A legjobb hely.
Csak ésszel kell tudni használni, mert azért tele van ész nélkül, önös érdekből dislike-olóval.
És a képeid értékelése nem csak a minőségétől függ, hanem hogy mennyire vagy aktív a fórumon.
De inspiráció szempontjából a legjobb hely világklasszis fotókkal.
Igen, de ott a fókusz mintha rendben lenne, és a téma tűéles...?
ez nekem is tetszik.. (a fura zajok meg nem annyira érdekelnek.. nem kell belenagyítani..

LX
Szevasztok Kattintgatók...

gondoltam írok egy picit, mert alább olvastam, egy hozzászólást, hogy ugye mi (gondolok itt Zemára, BadZolira no meg persze Balura és BGáborra.. bár utóbbi kettő nem töltöget ide képeket..) milyen képeket csinálunk meg milyen gépekkel stb.. Arra már nem írok semmit, hogy milyen géppel lehet jó képet csinálni, Zoli már leírta.. Viszont berakok ide egy linket, hogy milyen képeket lehet csinálni... szóval ezzel csak azt akarom írni, hogy nem vagyunk mi sem fotósok.. (Gábor esetleg az.. ) lelkes amatőrök vagyunk.. egy picit jobb anyagi helyzetben vagy csak jobban kuporgattunk.. (meg talán van pár év előnyünk..) a lényeg : vegyétek már végre a fáradságot, és olvassátok el Scott Kelby könyveit.. NAGYON SOKAT SEGÍT viszonylag kis anagyi befektetés ellenében... olyan alap dolgokra világít rá, amitől sokkal jobbak lesznek a képeitek! Géptől függetlenül.. Én is ezt tettem.. fotós nem lettem, de talán vannak értékelhető képeim.. (igen Zema.. a villamosos.. tudom.. a flickr-en.. ) és talán elindultam egy úton... persze csak akkor kell elolvasni, ha érdekel benneteket a fotózás... ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉRTITEEEEEEEEEEK? ja, és a link : Ágens pályázat érdemes megnézni.. nagyon jó fotók.. tanulni lehet belőlük.. ja, és hab a tortán, van egy díjnyertes motoros kép is köztük..

LX
Ők 1km-ről csak a lézerrel tudnak bemérni (meg valami videokamera van rákötve, hogy rögzítse a bemérés tényét). A felvételek sosem 1km-ről készülnek, hiszen a rendszámodat látnia/rögzítenie kell a feljelentéshez. Az meg 1km-ről matematikailag sem lehetséges, ugyanis olyan lapos szögben kéne fotózni, hogy az előtted haladó néhány autótól nemhogy a rendszámod, de szinte még az autód sem látszik, csak a lámpája.
Az már egy másik kérdés, amikor a felüljárókról fotóznak (elég ritka), ott jobb rálátásuk van.
De az 1km nagyon sok egy bizonyító erejű képhez szerintem.
a zsaruk mijen fényképezővel trafipaxoznak, hogy akár 300-al közlekedőket is lelövik 1km-ről?