szerintem meg egy alapkiképzés nem ártana minden egészséges embernek , hogy meg tudjon fogni egy puskát el tudjon dobni egy gránátot egy kis közelharc ilyesmi volna egy kis fegyelem mondjuk 2 hónapig , sokkal fejlettebb országokban is előfordul ma is , nekem nem esett különösen nehezemre mondjuk ahol voltam nem volt basztatás megcsináltam a könyvet autóra meg teherautóra voltam díszkatona felvonuláson , mosogattam , lőttem , robbantottam , vezettem , ittam álltam őrtoronyban minusz 20 ban kaptam egy csíkot a vállpántra és jól van eltelt
Nem bírom a koszt no meg attól még szeretek jól élni is amihez pénz kell és az eü-ben nem látok az orvosokon kívül nagykeresetű embereket ahhoz meg hülye vagyok.
Olvastam valahol, hogy a legjobb katona kétféle ember, a rettentően ostoba és a nagyon okos, az egyik még nem fél a másik már nem, az egyik mindent végrehajt mert azt sem tudja mit tesz a másik is, de az pont azért mert tudja mit miért kell tennie, én nem lennék jó katona mert nehezen viselem a feltétel nélküli engedelmességet és mindig minden parancson, utasításon elgondolkozom, hogy biztos kell-e ez a célok eléréséhez vagy valami más oka van?
No igen, az én életem nem volt pár dologtól eltekintve rossznak mondható idáig viszont ahogy látom van egy túlfejlett szociális érzékenységem ami átoknak tűnik mert túlzottan nyomaszt mások gondja.
Egy gondolat erejéig: ha mindenki hatalmas egoval és szabad gondolkodással meg cselekvéssel katona, akkor hogy teljesíti a parancsokat anélkül, hogy mindent felülbírálna? Mire lehet menni egy fejetlen hadsereggel adott esetben. Az más, hogy volt idöszak amikor politikai nevelést és agymosást is belevittek a honvédelembe. Is.
Ok, a céllal nem lett volna semmi bajom azt most is kéne sőt pártolok egy 3 hónapos intenzívet és mondjuk 5 évente egy 1-2 hónapos emlékeztetőt valóban harcászkodással, azt hiszem pár nyugati országban is ilyesmi mükszik viszont annak a réginek bevallottan nem volt más a célja mint az alázatra és beletörődésre nevelés, ha ezt valaki nem így élte meg az szerencsés, ahogy írtam nekem csak félévig volt szar a sittesek között (bár így utólag elég mulatságos történeteim voltak, de attól még nem kívánom vissza) a többi 1 év parancsnoksági sofőrként( szerencsére nem szgk-n hanem beszerző tgk-n így alig találkoztam a tisztekkel) a lógásból állt és a szabályok kijátszásából, de az ellopott időt nem kárpótolja a "szép emlék".
Nem bántásnak szántam, régóta olvasom az írásaid, sokszor vannak jó gondolataid, de ez a mostani vélemény egyfajta visszatérő motivum társadalmi szokások, állapotok kapcsán. Nekem a katonaság a jelenlegi témához kapcsolodva semmilyen gondot nem okozott, bevett szokás volt anno, mimt nőknek a szülés. Sose aláztak, lehet ha olyan helyre kerülök ahol állandóan szívatnak szándékosan akkor más véleményem lenne. Én elég a katonaságból is tanultam, tudtam hasznomra fordítani, meg olyan nagyon szar se volt, leszámítva mondjuk az elsö két hetet. Az meg inkább szerencsés, ha nem egyformán gondolkodunk, vélekedünk mindenről mindenkivel
A honvédelem lett volna a célja.
Ha történik valami akkor egy már kiképzett (úgy-ahogy) emberanyag mehetett volna a frontra!
Én nem emlékszem ,hogy alázkodtunk volna.
A tiszteket nem bazdmegeztük ez tény,de az öregek előtt nem hajbókolt egyikünk sem.
Igaz nem is volt elvárás,valahogy normálisabb emberanyag lett kiválogatva.
Volt próbálkozás ,mert azért oda is került pelyva,de azt meg lerendeztük.
Öregként én egy darab felesleges utasítást nem adtam a kopaszoknak.
Amúgy nem értem, ma is lehet bárki katona vagy bármely más testület tagja, de miért akarja azt másoknak kötelezővé tenni? .....ha már szoptam szopjon más is? (persze ahogy írtam a mainak semmi köze a régihez, de ahogy látom itt nem is az az általános kívánság, hogy egy korrekt és valóban hasznos katonaságot éljenek meg a mai fiatalok hanem az, hogy pont ugyanazt a semmirevalót amit anno nekik át kellett élni mert, hogy az nevelt és majd akkor alázatosak lesznek a mai idősebbekkel szemben, kösz én ilyen tiszteletre nem vágyok)
Hát igen, nem is tudom miért fejlődhetett ki bennem a komplexusom, lehet összefüggésben van a szokatlanul erős szabadság iránti igényemmel ami a szerencséseknek nem adatott meg így az általad kedvelt ellenben általam nem annyira kívánt jellemvonások nekem nem tetszetősek és taszítanak mekkora mázli, hogy neked ez nem okoz problémát.
Nyilván igazad van, ilyen vagyok örülök, hogy rávilágítottál .........viszont van a családban fiatal mostani katona és azoknak a társai akikkel találkozgatunk, hát a mostaninak semmi köze az akkori időrabláshoz, ma elgondolkodnék a felszerelésen mert ad perspektívát és nem több a szívás mint egy átlag más melóhelyen ellenben a régi az volt amit kevesen sajnálnak, hogy elmúlt, persze mint a példa mutatja vannak ilyenek is sőt ha a hsz-ek számából pro és kontra következtetünk akkor többen is vannak.
"Amiből az ember tanul,az nem elpocsékolt idő.
Tanulsz alázatosságot,tiszteletet,tapasztalatot,alkalmazkodást"
.....hát ez az, ha tanulnom kell azt, hogy senkiháziaknak alázkodjak, tiszteljem a tolvajokat, besúgókat, megtapasztaljam, hogy csak az jut előre aki másokat aláz és letapos és ehhez az életformához alkalmazkodjak akkor bizony az az énfajta embernek erősen elpocsékolt idő.......
Az ilyen szemellenzős, túlfűtött agresszióval üzemelő alakoknak a civil, való életben egyszerűen nincs helye, nincs olyan közösség, ahol megtűrik, elviselik, alkalmazzák. Ezeknek a seregben van az egyetlen menedéke úgymond. Hasonló szellemi színvonalú (csak az a jó, amit ő csinál) és szociális képességű (türhő bunkó), de kevésbé kőkemény arcokkal találkoztam már a való életben, egyszerűen idegesítően ostobák, fárasztóak és energia vámpírok, nem szeretek szóba elegyedni velük, nincs is miről.
A mi testnevelő tisztünk és fizikai kiképzőnk egy nagyon korrekt és normális arc volt, azt mondta, azokat a bűnözőket tisztelettel vágja a földbe, amelyik nem hisztizik és nem ellenkezik, hanem elismeri és elfogadja, hogy ott a vége, el van kapva. Amelyik ellenkezett, azt gonoszan csavarta a földbe.
Párszor rajtunk is szórakozott, kifejezetten nem szerettem, ha engem csavargatott, olyan érzés volt, mintha le akarna szakadni egy végtagom. Ezen kívül keményen, de jól bánt velünk, egy szavunk nem lehet rá, ráadásul még csak tuskó sem volt soha.
Egyszer berágott rám és keresett,bementem a körletbe ő meg kérdezősködött és jött utánam..................................................kiugrottam az ablakon (első emelet) s hetekig bujkáltam előle míg elült a vihar!
Láttam mikor hasba baszott valakit azért mert elsunnyogott egy kört a reggeli tornából.
Ő volt a testnevelő tisztünk.
Nagyon kemény az ember de hű (volt) a nevéhez,iszonyatosan tuskó!
A küzdősportokat egytől-egyig lenézte,csak a Kyokushinkai létezett számára!
Egyetlen barátja volt,egy törpe zászlós.
Amióta láttam, hogy a 60 kilós, 70+ éves Aikido mester hogyan vág földhöz bárkit, kb. érinthetetlen az öreg és nem megjátszott, hanem tényleg ilyen proli nekiszaladás, ráugrás, nekiesés ellen, mint ami egy ócska utcai balhéban van...háááát, feltörölte a tatamit pár emberrel, szabad támadáskor.
Hasonló lehetett a Furkó is.
Ha történik valami akkor egy már kiképzett (úgy-ahogy) emberanyag mehetett volna a frontra!
Én nem emlékszem ,hogy alázkodtunk volna.
A tiszteket nem bazdmegeztük ez tény,de az öregek előtt nem hajbókolt egyikünk sem.
Igaz nem is volt elvárás,valahogy normálisabb emberanyag lett kiválogatva.
Volt próbálkozás ,mert azért oda is került pelyva,de azt meg lerendeztük.
Öregként én egy darab felesleges utasítást nem adtam a kopaszoknak.
Tanulsz alázatosságot,tiszteletet,tapasztalatot,alkalmazkodást"
.....hát ez az, ha tanulnom kell azt, hogy senkiháziaknak alázkodjak, tiszteljem a tolvajokat, besúgókat, megtapasztaljam, hogy csak az jut előre aki másokat aláz és letapos és ehhez az életformához alkalmazkodjak akkor bizony az az énfajta embernek erősen elpocsékolt idő.......
Párszor rajtunk is szórakozott, kifejezetten nem szerettem, ha engem csavargatott, olyan érzés volt, mintha le akarna szakadni egy végtagom. Ezen kívül keményen, de jól bánt velünk, egy szavunk nem lehet rá, ráadásul még csak tuskó sem volt soha.
Láttam mikor hasba baszott valakit azért mert elsunnyogott egy kört a reggeli tornából.
Nagyon kemény az ember de hű (volt) a nevéhez,iszonyatosan tuskó!
A küzdősportokat egytől-egyig lenézte,csak a Kyokushinkai létezett számára!
Egyetlen barátja volt,egy törpe zászlós.
Jó volt hazajönni nem azt mondom,de ha nem engedtek se volt gond. Feltaláltuk magunkat
Hasonló lehetett a Furkó is.