Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

a korábbi életviszonyokhoz képest nőtt az életszínvonal, ez igaz. főleg a 70-es években. csak éppen nem vállalkozhattál, nem lehetett nagy tőkéd, mert az rósz. a homo kádáricusokat nem fogod meggyőzni, nekik mindegy, hogy zsiga vagy mercédesz. kár a szóért. orbánék 2006 után váltottak és a homo kádáricusokat és a 2002-ben még sokat szidott panelprolikat célozták meg. feladták a polgárosodás eszményét, mert belátták, hogy ez a nép nem érett rá, nem ezt akarja.
Szerintem gyútsd fel.
Nemide....
Így megfelel, vagy visszatekerjem a felére? 😆
a legfőbb gondot ott látom(régen is meg most is) hogy az ember túl sok mindent akar, de nincs hozzá tehetsége és csak sírni tud
az igényekhez kell fizetést választani, ilyen egyszerű az élet
a másik gond az hogy ( ugyancsak régen is meg most is ) az ember fiatalon eltapsol mindent, aztán 20-30 évesen a gyerekkel a kézben elkezd gondolkodni hogy neki lakás/ház kellene és milyen szar minden mert ebből a szar fizetésből nem lehet előre jutni
erre például van egy fasza kivitelezhető elméletem hogy egy átlagos családból származó egyed 30 éves korára fél lakást simán össze tud szerezni
Nekünk úgy lett lakásunk, hogy anyám szüleinek a házára építettek egy emeletet - apám (úgy, hogy mellette 3 műszakban dolgozott + GMK), anyám (már velem terhesen), nagyanyám, nagyapám (infarktus után otthon lábadozva) meg nagybátyám.
Mekkora kibaszott nagy jólét, mi?
Ja, telefonunk valamikor 90 környékén lett.
Persze, nyilván azt is jobban tudod hogy én mire emlékszem meg mire nem.
nekünk 74 ben lett kész annyira a ház hogy lakható lett a 3 szobából egy
utána 1 hold szőlő terméséből lett csinosítva bővítve( szinezés központi stbstb)
pl telefon is csak 86-ban került a házba
Nem igaz.......én építkeztem 87-ben, előtte tanácsi lakással küzdöttünk meg ilyenek, nekem hiába mondod mekkora jóság volt mert ez nem igaz, volt egyfajta létbiztonság, de se szabadság se jólét nem volt illetve akik akkor öregek voltak és emlékeztek horti korra azoknak (legalábbis a többségnek mert nyilván annak is voltak vesztesei) persze, hogy jobb volt, de ahhoz hasonlítani, hogy ha itt nem szoci lett volna hanem egy normális demokrácia normális szabadsággal azt bemutatta az akkori nyugat és a szoci élet közti különbség.
ugyanmár
takarék kölcsön 25 évre havi 500 forint máris megvolt a ház árának java része
persze egy ház sosem van ingyen vagy könnyen megszerezhetö se itt se myugaton
pl mototos ismerősnek egy víz bekötés a portára 5000 euró volt az osztrákoknál 5-6 éve
itt nálunk akkor lehetett kb 20 ezer
a jobban élés relatív, mi sem éltünk és élünk szarul, csak a másik irányba is kell nézni
Gyerek voltál még, azoknak és jól éltetek.
Soha........80-ban havi 2400 volt egy kezdő bármilyen kétkezi fizetése irodistának 2700 és vidéken egy kádár kocka 200000 felett volt építkezve, csak lopással lehetett előre jutni amit persze elnéztek minden vállalatnál!tsz-nél, de akkor is, nem tisztességes mód........neked lehet, hogy jóü életed volt mert szabadság igény nem lehetett vagy volt szabadságod a család pozíciója miatt bár gyerekként az ember mindent jól él meg, én már dolgoztam is vagy 10 évet abban a rendszerben és így utólag nagyon nem tetszett, akkoriban nem volt összahasonlítási alap így nem tudtam csak a nyugati túristák és később mikor lehetett bécsezni abból, hogy nagyságrendekkel jobban élnek és összehasonlíthatatlanul szabadabbak.
én lassan 50 leszek én éltem a szoci "aranykorban" szóval nem csak a mesékre hagyatkozom
71-ben születtem, szegények voltunk, de aztán szépen, lassan csak haladtunk.
Anyám rokkantnyugdíjas, apám segédmunkás volt ás még ivott is, de '86-ban azért elkezdtem motorozni egy 250-es ETZ-vel, ami akkor nem az alja volt!
"Én nem egészen erre emlékszem"
Ha nyolcvanban születtél, kilencvenben voltál 10 éves, szóval mondjuk ki, hogy lófaszra sem emlékszel 😂
A hetvenes, nyolcvanas éveket, meg még a legdurvább szélsőjobbosnácifasisztákok sem igazán szidják, mert nem volt az annyira rossz!
Volt létbiztonság, közbiztonság, kiszámítható, tervezhető élet!
Ami most, a nagy demokráciában nem igazán van!
Pedig semmiféle kádárnosztalgia nincs bennem, csak a tényeket sorolom.
Én nem egészen erre emlékszem, apám meg kurvára pont az ellentétét szokta mesélni, ha szóba kerül a téma.
Pontos!
eléldegélt
egy átlag melós aki nem volt se képzett se hiperaktív simán összerakott egy házat meg valami 2t ndk kocsit egy kis hobbi gyakorlás mellett(pl peca)
aki tanultabb volt és akart is dolgozni esetleg még otthon is művelt valami háztájit az egész jól élt, az hogy mercedes állt a garázsban vagy zsiguli teljesen lényegtelen
pl nekünk volt egy hold szőlő az fedezte az extrákat, fater fizetéséből meg elvoltunk, anyám nem sokat tudott dolgozni mert darabokban van/volt a gerince
ellenben aki a napját a kocsmában kezdte, melóban is iszogatott a zugmérésekben meló után és hétvégén kocsma az tényleg nem ment semmire sem

a szavazás nem jelent semmit az első pár garnitúra kivétel nélkül komcsi vagy ezek ivadékai voltak, szóval az mszmp mint név nem tetszett csak
Nincs mentség, soha és semmiért.
Lófaszt mama......csak eléldegélt ha nem lopott vagy jelentett, a fizetés előrejutásra nem csak létfentartásra volt jó és igen, akiben volt bátorság és szabadabb akart lenni az nyugatra mwnt nem véletlenül volt az első szavazáson vesztes az mszmp , ha annyira azt az életet akarták volna a zemberek őkwt tartják hatalomban.
Pont ez az, hogy nem egyszerű. Következésképp nem annyira egyszerű hazajönni sem, ha már felépített az ember egy szakmai egzisztenciát - és ennek tényleg nincs köze a kémelhárításhoz.
ehhez annyit fűznék hozzá hogy ha neki csak a képzése számítana akkor itthon lenne és kamatoztatná az ország javára a külföldön megszerzett tudást
szóval azért semmi sem egyszerű, még úgy sem ha az ügynök múltat "elfelejtjük"
Az Emberekre nincs és nem is kell címke!
Olvasd el újra az első sort! 😁
Vicces, hogy mindig mindenkire van címke, ami alapján le lehet köpni.
Fura az általánosítás is. De valahogy az az érzésem, hogy ha ez a nő beszervezés nélkül teszi le a PhD-t és megy Amerikába később, akkor is hasonló karriert fut be - ügynökmúlt nélkül. Vannak olyan szakterületek, ahol nem lehet Magyarországon adott szintnél feljebb jutni, ezért az ember elmegy egy olyan országba, ahol van pénz arra a kutatásra, amin épp dolgozik.
Valóban az.... Mini diktátor, még jó hogy nincs akkora háttere mint putyinnak, mert már eu-t is megtámadta volna.
Kurvahétszentség hogy nincs már ukrajnában........de hogy élete végéig vadászni fognak rá, az is tuti.
En Tiriont birtam. 😆
Zselé kovetel mint a parkolos more.
Jol mondta a scholz,irritáló.