Csak neked! Tanulj, kicsit!
A whisky vagy whiskey (az előbbi rendszerint a skót és kanadai, az utóbbi az ír és az amerikai márkák írásmódja) alkoholos italtípus, amely őrölt gabona erjesztésével és fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A gabona – whisky-típustól függően – lehet árpa, árpamaláta, rozs, rozsmaláta, búza, kukorica vagy ezek keveréke.
A whiskyt alapanyaga, alkoholtartalma, készítésének módja és minősége alapján sorolják típusokba:
* malátawhisky (malt whisky): kizárólag malátázott árpából erjesztik és hagyma alakú üstben párolják le (kisüsti lepárlás).
o házasítatlan malátawhisky (single malt): egyetlen lepárlóhelyen készített malátawhisky, lehet azonban – hacsak nem single cask – különböző üstökben készült illetve különböző évjáratok keveréke. Az ilyen whisky általában a lepárlóhely nevét viseli (Glenfiddich, Bushmills, Yoichi).
o házasított malátawhisky (vatted malt): többféle (különböző lepárlóhelyeken készült) malátawhisky keveréke; ha egy whisky megjelölése pure malt, blended malt vagy egyszerűen malt, akkor általában erről a típusról van szó.
* gabonawhisky (grain whisky): malátázott árpa és legalább egy másfajta – nem malátázott, hanem főzött – gabonamag keverékéből erjesztik és utána általában folyamatos lepárlással készítik.
o ha csak egyféle gabonaszemet használnak, akkor single grain típusról van szó.
* tiszta kisüsti whisky (pure pot still whisky): kisüsti lepárlással készül árpamaláta és árpaszemek kevert pépjéből kizárólag Írországban.
* kevert whisky (blended whisky): malátawhiskyk és gabonawhiskyk keveréke. Az egyszerűen Scotch Whisky vagy Irish Whisky megjelölésű ital, általában ezt a típust takarja. Az ilyen whisky általában több lepárlóhelyről eredő komponensek keveréke (Chivas Regal, Canadian Club) és nem viseli a lepárlóhely nevét (kivétel: Jameson Irish Whiskey).
o kevert malátawhisky (blended malt): ha csak malátawhiskyket kevernek össze – ugyanaz, mint a házasított malátawhisky (vatted malt)
o kevert gabonawhisky (blended grain): ha csak gabonawhiskyket kevernek össze.
* hordóerősségű whisky (cask strength): Az érlelőhordóból hígítás és keverés nélkül palackozott whisky. Ritkán forgalmazott, csak a legjobb minőség esetén.
A whisky nem érik az üvegben, csak a hordóban, úgyhogy a whisky kora azonos a hordóban – a lepárlás és a palackozás között – eltöltött idővel. Az érés a whisky és a hordó anyaga közötti kémiai kölcsönhatás. Egy régen palackozott whisky értéke ritkasága miatt magas lehet, de minősége, kora nem nagyobb, mint a nemrég palackozott, ugyanannyi ideig hordóban érlelt whiskyé. A legtöbb whiskyt 40% körüli alkoholfokon hozzák forgalomba.
Kíváncsi vagyok majd ha van valami tapasztalat írj már légyszi.Most próbálok szerezni Marától Metzeler M3-at,meglátom milyen lesz bár én Bridgestone párti vagyok!
Már látszik a fehér fény az alagút végén...
Ma voltam servicében a vassal. A szerelő, ahogy meglátta a pacit (inkább meghallotta) azt mondta, hogy ilyen szarul szinkronizált gépet még nem látott és nem hallott... :) pedig egypár xx és x11 már volt a kezei közt. Megnyugtatott, hogy a legnagyobb valószínűséggel az lesz az én legújabb szerzeményem baja. Attól durrog, és attól szabálytalan az alapjárata is...
Csak tudnám hogy milyen szinkront csináltatott az előző tulaj, mielőtt én megvettem tőle... (mert azt mondta, hogy ezt megcsinálták neki, mielőtt eladta nekem)
Azt mondta a szaki, hogy az a mechanikus zörej, amit akkor hallani, mikor egy henger kimarad az a kuplung kosár zöreje ilyen esetekben és, hogy ez az xx-nek és az x11-nek a jellegzetessége, valamint, hogy elég nehéz ezeken egy jó szinkront összehozni...
Csütörtök este beviszem neki és péntek délutánra ígérte, hogy készen lesz. Remélem igaza lesz, és persze azt is, hogy faszányosan meg is javítja, meg hogy óccsó is lesz....
A whisky vagy whiskey (az előbbi rendszerint a skót és kanadai, az utóbbi az ír és az amerikai márkák írásmódja) alkoholos italtípus, amely őrölt gabona erjesztésével és fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A gabona – whisky-típustól függően – lehet árpa, árpamaláta, rozs, rozsmaláta, búza, kukorica vagy ezek keveréke.
A whiskyt alapanyaga, alkoholtartalma, készítésének módja és minősége alapján sorolják típusokba:
* malátawhisky (malt whisky): kizárólag malátázott árpából erjesztik és hagyma alakú üstben párolják le (kisüsti lepárlás).
o házasítatlan malátawhisky (single malt): egyetlen lepárlóhelyen készített malátawhisky, lehet azonban – hacsak nem single cask – különböző üstökben készült illetve különböző évjáratok keveréke. Az ilyen whisky általában a lepárlóhely nevét viseli (Glenfiddich, Bushmills, Yoichi).
o házasított malátawhisky (vatted malt): többféle (különböző lepárlóhelyeken készült) malátawhisky keveréke; ha egy whisky megjelölése pure malt, blended malt vagy egyszerűen malt, akkor általában erről a típusról van szó.
* gabonawhisky (grain whisky): malátázott árpa és legalább egy másfajta – nem malátázott, hanem főzött – gabonamag keverékéből erjesztik és utána általában folyamatos lepárlással készítik.
o ha csak egyféle gabonaszemet használnak, akkor single grain típusról van szó.
* tiszta kisüsti whisky (pure pot still whisky): kisüsti lepárlással készül árpamaláta és árpaszemek kevert pépjéből kizárólag Írországban.
* kevert whisky (blended whisky): malátawhiskyk és gabonawhiskyk keveréke. Az egyszerűen Scotch Whisky vagy Irish Whisky megjelölésű ital, általában ezt a típust takarja. Az ilyen whisky általában több lepárlóhelyről eredő komponensek keveréke (Chivas Regal, Canadian Club) és nem viseli a lepárlóhely nevét (kivétel: Jameson Irish Whiskey).
o kevert malátawhisky (blended malt): ha csak malátawhiskyket kevernek össze – ugyanaz, mint a házasított malátawhisky (vatted malt)
o kevert gabonawhisky (blended grain): ha csak gabonawhiskyket kevernek össze.
* hordóerősségű whisky (cask strength): Az érlelőhordóból hígítás és keverés nélkül palackozott whisky. Ritkán forgalmazott, csak a legjobb minőség esetén.
A whisky nem érik az üvegben, csak a hordóban, úgyhogy a whisky kora azonos a hordóban – a lepárlás és a palackozás között – eltöltött idővel. Az érés a whisky és a hordó anyaga közötti kémiai kölcsönhatás. Egy régen palackozott whisky értéke ritkasága miatt magas lehet, de minősége, kora nem nagyobb, mint a nemrég palackozott, ugyanannyi ideig hordóban érlelt whiskyé. A legtöbb whiskyt 40% körüli alkoholfokon hozzák forgalomba.
Remélem jó idejük volt!
Csak jeget ne kapjanak!
Ez jó hír!
Amúgy most van a bt021-en 14700 km kopásjelzőn van elől,hátul!
Bár amennyit megyek,lehet hogy csak jövőre lesz lecserélve a gumi...
Három hete nem volt beindítva a vas.
A 21 jobb lett volna,de ez volt most jó áron...
Ma voltam servicében a vassal. A szerelő, ahogy meglátta a pacit (inkább meghallotta) azt mondta, hogy ilyen szarul szinkronizált gépet még nem látott és nem hallott... :) pedig egypár xx és x11 már volt a kezei közt. Megnyugtatott, hogy a legnagyobb valószínűséggel az lesz az én legújabb szerzeményem baja. Attól durrog, és attól szabálytalan az alapjárata is...
Csak tudnám hogy milyen szinkront csináltatott az előző tulaj, mielőtt én megvettem tőle... (mert azt mondta, hogy ezt megcsinálták neki, mielőtt eladta nekem)
Azt mondta a szaki, hogy az a mechanikus zörej, amit akkor hallani, mikor egy henger kimarad az a kuplung kosár zöreje ilyen esetekben és, hogy ez az xx-nek és az x11-nek a jellegzetessége, valamint, hogy elég nehéz ezeken egy jó szinkront összehozni...
Csütörtök este beviszem neki és péntek délutánra ígérte, hogy készen lesz. Remélem igaza lesz, és persze azt is, hogy faszányosan meg is javítja, meg hogy óccsó is lesz....