Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ilyen egy igazi, buzi, liberális!!:))
A dátumokat nézzétek!
Sajnos több nagy hiba van az írásban! Kezdve ott hogy ehhez az egészhez kormányzati szándék kellene!
Szép és jó amit leír! De ezzel az erővel várhatnánk azt is hogy a mostani kormány előtérbe helyezi az embereket, kis magyar vállalkozásokat, még úgy is ha nekik sokkal kevesebb jut!
Utópia...
egy nagy hiba van az írásban
a légköri szén nem lesz akkor sem kevesebb ha minden tevékenységet abbahagyunk
szóval ha még ma kihalukk akkor is évezredekig megmarad a légköri szén, hiszen nem megy le magától a föld alá olyan mélyre ahonnét nem talál vissza
a vizet meg a 60 as évektől pazaroljuk most ért be az eredménye
Ezt egy liberálisnak, vagy egy bekényelmesedett, TV-n csüngő pontagyúnak lehetetlen elmagyarázni, megértetni!
Nagyon nem értek a mezögazdasághoz , bár abban nöttem fel. A vizügyhöz még annyira sem, de születetett két cikk a közelmúlban. Szerintem erre is érdemes felkapnia az embernek a fejét. Gondolom akik arrafel élnek, ezzel napi szinten találkkoznak.
Ez volt a "kezdet":
https://pestisracok.hu/kanikul...

Aztán a aarbeszéd helyett jött a felsöbrendü válasz a vizügytöl, majd erre reagált az újságiró némi szakmaibeli tapasztalataival megtámogatva:
https://pestisracok.hu/a-sivat...

Ezeket persze már évtiztedek óta hangoztatják, hogy nem lesz jó vége...csak ugye az árterekböl lakópark vagy szántó lett...

A nyugati fösodort elkerülö újságirók meg Hollandiát vették gorcsö alá. Felkutatták, hogy az ottani gazdák ellehetlenítése a mütrágya használat visszaszorításával, tiltásával szintén egy átfogó terv része, és több országban már évek óta hasonló statégiával megy a fejlett mezögazdaság tönkretétele, ezzel mesterségesen gerjesztve az élelmiszerhiányt. Vele párhuzamosan elfogadtatni a rovar-bogár kajákat, mühusokat...
Lehet, hogy a túlzott mütrágya használatnak sok káros hatása van, a gond az, hogy Sri-Lanka már szopóágon van a kb 4 éve bevezetett "bio" termeléssel. Annak ellenére, hogy megbukott a kormány, mert élelmiszeréllátási problámák vannak, kvázi éheznek az emberek,ettöl függetlenül nyomják hollandiában is a gombot, amiröl szintén azt kell tudni, hogy világviszonylatban az elsö között van szintén a élelmiszer exportban...
Márpedig a legegyszerübb módja, hogy kontról alatt tartsák a társadalmakat, ha "kiválsztottak" szabályozzák, hogy ki fog ma élelmiszert kapni. Nyilván megoldást kell találni termésátlagok növelésének igénye - kimerülö termötalaj- fogyóban lévö foszfor relációjában, nincs sok idönk, de ha szétbasszák a legmagasabb hatásfokkal müködö mezögazdasági létesítményeket és ezek helyét primitív szétaprózott rossz hatásfoku gazdáskodással próbálják meg majd ideig-óráig helyetesíteni az csak a folyamatokat gyorsítja fel, és hamarabb hozza el az idöt mikor tényleg sáska burger lesz a fö menü, már akinek bevezetett jóembeség pontokból elég bonusza van, hogy aznap enni kapjon..., és felvette az összes "szükséges oltást"...
Vannak olyan viziók egyes holland parlamenti képviselök részéröl az interju szerint, hogy a bedölt gazdaságok fölterületein lesznek letelepítve az "erös, dolgos, mindeben is jártas" bevándorlók...
Hogy ezek a "feltélezesék" mikor valósulnak meg arra több villággazdasági fórum agendája ezt az évtizedet teszi meg. Nyilván nehéz a jelen pillanatban roskadozó élelmiszerrel teli polcok elött állva ezt elhinni, elképzelni, de pandémia alatt hány nap kellett egy wc papir-liszt...pánik kitöréséhez. Jelen világunk fö mozgató rugója a "just in time" aminek hátulütöje, hogy sehol sincsenek raktározva feleslegesen a termékek. (kivéve néhány stratégia dologot, de ezzel nem mondok újat talán) Ha van egy csinált "válság" , akkor pillanatok alatt össze tud omlani a logisztika, és az magával ránt mindent...
Ideje lenne tanulnuk a hibákból, gyengeségeinbkböl, nem is kéne csak 1-2 évre visszamenni, de túlságosan kényelmesek lettünk ( nem inge...)...fájdalmas lesz, föleg, hogy már annyira kiszolgáltatottak lettünk, nem értünk semmihez.
Gyorsan romló frissárúból a 20% tuti megy a kukába,ha nem rendelsz eleget megy a hőzöngés.Szóval szép lehetsz,okos nem.
Nem is veszkődök élelmiszerrel.
ahol sokat ki kell dobni ott szar a bolt vezetés
a kevés meg belefér
mivel egyik ágazattól sem függök( se föld se bolt) nem vagyok a témában részrehajló
de amikor 2500 fős faluban van 4 élelmiszer bolt meg egy rongyos akkor nem lehet sok veszteség
kocsmából meg csak egy van szóval nincs a nép teli zsetonnal
20 éve még 3 kocsma volt
a megoldás az hogy akinek 10 traktor van az ellehetleníti a kicsit és megveszi mindenét.... és lesz még több traktor
egy ideje működik már nálunk is
Kicsit leegyszerűsíted.
A boltos azért adja annyiért, mert azt is bele kell kalkulálnia amit ki kell dobni és van amit ki kell dobni.
A csóróságról meg annyit, hogy nem azért gürizik, kockáztat az ember, hogy csóró maradjon vagy annyit keressen mintha alkalmazott lenne!
és akkor az a megoldás, hogy akinek van traktorja, az adja oda? vagy hogy gondolod?
egyszerűen kell gondolkodni
csóró kereskedőt én még nem láttam, elkenben csóró földművest annál többet
igen
amikor mindenki nulláról indul akkor egész más a helyzet mint amikor van 5 gazda 10 traktorral meg mindenféle gépekkel és te elkezdesz ugyanott bármit is nulláról
esélyed nincs semmire sem....
mindenki a nulláról indult 1ccer... 😁
Elég eccerűen gondolkodsz erről, értelme sincs újra elkezdeni erről vitázni.
persze mert a kereskedelem elvitte a haszon java részét
és most mem arról beszélek amit megvesznek, szállítanak, raktároznak, feldolgoznak, ismét szállítanak, ismét raktároznak majd eladják a boltban
olyan mint ismerős: eladja a boltnak a paprikát 350 ért és az 800ért árulja
a 350 es paprikán van 50 haszon, a boltosnak meg 200, mindezt szinte kockázat nélkül mert ugye a boltban nem fagy el meg nem érinegyéb gond.....
és ez egy csomó terménnyel így van, annyi külőnbséggel hogy a multi nagyjából önköltségi áron veszi meg, és az állami támogatásból él a termelő meg amit el tud adni feketén
Az élelmiszer eddig nem volt egy húzóágazat sehol csak állami támogatásokkal lehet életben tartani most ugyan drágul elég szépen, de ez ha helyreáll a termelés megint gyenge lesz.
nulláról nem lehet elindulni semerre
de ha adsz nekik egy kis pénzt egyből fegyvert vesznek és baszakodnak a szomszéddal....
a nyugati világ mozgató rugója a mások kizsákmányolása
ez régen a gyarmati rendszerben sokkal látványosabb volt
most is vannak gyarmatok csak önként...
és most is ki vannak zsákmányolva csak kisebb mértékben
most nem éhbérért dolgoztatnak, hanem a sok reklámmal elérik azt hogy minden hónap végére löltsd el az összes pénzed bármennyi is az, szóval függj a tőkéstől hiszen 0 tartalékkal nem lehet ugrálni a melóban
A hétvégén "vedeltem mint állat"! A zasszony hozott egy doboz alkoholmentes Heinekent nekem. 😍
németországba szlovénián keresztül 😂
nem ihat már(kezeit széttáró) Max a feleségének vehet(kezeit széttáró)
dehogy fog felgyülni(legyintős) A ruszkik eladják(kezeit széttáró)Épen elég pénzüket nyúlták le valamiből ezt pótólni fogják(gondolkodós) Ki meri majd azt mondani a másikra, hogy tolvaj? 😂
én nem tudom ha igaz ez amit írsz ukrajnának a leggazdagabb országnak kellene lenni a világon(gondolkodó)
Én voltam kint a háború előtt és kibaszott nagy csóróságot láttam.(szemeit körbeforgató) Aki ilyen helyezéseket ér el élelmiszer alapanyag exportból annál ott kilincselnek a vezető nagyhatalmak(gondolkodós) Vagy rosszul építették fel a brendet? 😂
Van egy geci nagy kontinensük, meg kén művelni!!