Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

na.. ha már kritizálni akarunk, akkor inkább ezt... de ezeket a képeket inkább joggal illetheti a kritika, mivel ő ugye az oldal elnevezése alapján fotós...
photo-s oldal...

LX
engem nyugodtan..
hülyézést nem szó szerint értettem...

LX
Figyelj, kemény világban élünk...

Mellesleg mikor hülyéztem le itt valakit (rajtad, és az objektívpark igényeiden kívül ), még a legkreténebb kérdésekre, és a legbénább képekre is normális választ adok.
mé'? Ha lehülyézed szimplán, attól jobb lesz?

LX
A kommentből ítélve sanszos...
Csak nem világoskék priust vett?
Kicsit azért megkönnyeztem ezt a szép, empatikus kommentet.
Látom még nem heverted ki a kocsicserét!
ha már megszólítottál... láttam persze... de én ennyire nem akadtam ki... valahol el kell kezdeni.. legalább lerakta a kamerát a földre.. (bár lehet, hogy máshová nem is tudta..) és legalább próbált valamit "komponálni"... még ha az nem is lett túl sikeres.. mellesleg ha megnézem a régi képeimet.. háááát.. nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek... sőt, sajnos van ez így néha ma is... reménykedjünk, hogy ha igazán érdekli a fotózás, akkor elkezd olvasni, tanulni és akkor tettenérhető lesz a fejlődés... ha nem akkor gyártani fog sok képet amiből gyorsan digitális szemét lesz..

LX
Nekem nagyon tetszenek, remélem LX is látja és ragad rá vmi! Jobb ez, mint egy vörksop.
sírok
csodálatos... Eddig pont azon "gondolkodtam", vajon milyen képeket készítsek. Ez a sorozat hihetetlen inspirációt adott ....
.....
Értem, élesebb kép. Köszi.
Bár az igazat megvallva, nekem ez elég éles, de esküszöm, ki fogom próbálni a tudományod, persze tesztként csinálok így is, úgyis képet, kíváncsi vagyok az eredményre.
A progit meg leszedtem, köszi, nagy segítség valóban, meg találtam még 2 másik progit androidra, az egyik a PhotoTool, a másik meg a napfelkelte-naplemente időket, irányokat mutató Golden Hours nevű.
Namosteztnemértem.
Itt nem gond, hogy az obi f5,6-ot tud, mert ide szűkebb rekesz kell. Miért? Mert a téma - a szénátrakó - nem az objektív előtti első dolog, nem a kép előtere a fontos, nem annak kell élesnek lennie. Kb. f/8-ig a kép előtere lesz az éles(ebb), és ahhoz "állítódik" a mélységéllesség, és a háttérelmosás, f/8 és f/14 között a kép előtere is, közepe is, és a háttere is éles lesz, de a háttér még mindig nem annyira, de érezhető a mélység, efölött pedig ahogy az f érték nő minden úgy válik élesebbé. f/22-32 ig. De ezt vágod.
Minél szűkebb résen jut be a fény, annál élesebb lesz a kapott kép. f5,6 nem szűk rekesz, de éles képre van szükség, mert tájképről beszélhetünk. Tehát ha teljesen éles kép elérése a cél (mint itt), ajánlatos lett volna minél szűkebb rekeszt használni. Ha kiemelni akarsz vmit, akkor érdemes minél kisebb értékre állítani a blendét. Ilyenkor lecsökken annak a sávnak a vastagsága, amit teljesen élesen tudunk lefényképezni (DOF), és az ezen kívül eső részek fokozatosan egyre életlenebbek lesznek. De itt nincs ilyen az előtérben, illetve nincs olyan messze a téma, hogy kiemelhető legyen. Ezen a képen azért tűnik élesnek a szénátrakó, mert a fókuszpont átverte a blendeértéket, de ha belenagyítsz, akkor látod, h nem tűéles az amit meg akartál mutatni. Én csak akkor használok tágabb blendét tájképhez, ha kézből fotózik, és nem akarom az ISO-t a végtelenségig emelni, de rövid záridő kell, amit ki tudok tartani. Ilyenkor nem tudok f/11-el fotózni, de még f/8-al sem.
Ez a kép ennek a példája:
http://500px.com/photo/8234747
Ezt f/11-el fotóztam volna szívem szerint, de kézből, ilyen fények között nem tudtam megtenni, első lépésben növeltem az ISO-t, de a saját magam határa az ISO800. (550D-ről beszélünk) Efölött nagyon ritkán csinálok képet. És még az ISO 800 sem volt elég így kellett a blendét tágabbra nyitnom, és az f/4 volt az, ahol (relatív) gyors (1/30) záridőt tudtam használni. Természetesen minden M módban. A másik dolog, hogy ilyenkor a középső fókuszpontot kell kiválasztani, mert ha talál fókuszt bárhol, akkor bukik az egész, mert ahhoz fogja a mélységélességet állítani, így ha vmit a kép közepén akarsz láttatni, akkor az nem lesz éles.
Mindenre megoldás az állvány, és az exposure calculator.
Komolyan érdekel, hogy szerinted ez miben lenne jobb, szűkebb rekesszel? Mert nekem nincs ötletem. De biztosan nem véletlenül mondod, ezügyben nagyobb rutinod van, azért kérdezem.
Bulb üzemmód, vagy programozható távirányítóval hosszabb záridő, és így szűkebb rekesz? Ehhez a képhez azért f/11 nem ártott volna, de 8 legalább. Exposure Calculator telóra, és ott két kattintás után megtudod mi az ideális záridő, csak azt kell megtudni, hogy az IR filter milyen ND szűrőértéknek felel meg.
Egy sz@r 18-105VR. Tulajdonképpen majdnem alapzoom. Amúgy egészen jó a képe, csak a fényereje nem túl acélos.
Így értem. f5,6 a legtágabb rekesz?
Milyen obi ez?
Az az optika ennyit tud max nyíláson. Mivel IR szűrő volt feltéve, ehhez kellett a nyitott rekesz még a 10mp-es expo mellett is. A mélységélessége elegendő nekem így is és még a víz is eléggé vízszerűnek hat.
Szeretnél ilyen garázst, mi?
A minőséghez meg a pixel utómunkás faszomokhoz nem értek, de ez a kép teccccik.
Most láttam csak az adatokat.
f5,6? Miért választottad ezt?