Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Tényleg a fogamat akarod kihúzni? Inkább a fél karom!
Nem tudom hogy valóban akarom -e hogy az én nehezen megszerezett remek váltómat méregessétek?
Majd két évembe telt mire Angliból hazavittem Magyarországra.
Amit viszont szivesen felajánlanék az egy FZR 1000 (kilencvenes évekböl) váltója lenne. Kicsit szorta az 1-2-öt, de amúgy rendben volna.
Ahhoz mit szólsz?
Én arra az okfejtéssemre nem kaptam választ hogy általában az egyik tengelyen lévö fogaskerekek kérgei mennek tönkre, a párok általában épek! Jól emlékszem erre? Erre még senki nem adott választ föleg azok közül akik most fogtak nem oly régen a kezükbe ilyet.
És akkor a kuplungszerkezetben a menesztöket még nem is említetted, amik szintén a hirtelen terhelésváltásokat hivatott elnyelni... De biztos ilyen a gixer meg bandit kuplungkosárban nincsen.
Ott a pont.
Néhányan ismerik már az esetemet a 2005-ös Fazer 1000-el. Annál 40000 km után kellett vezértengelyeket cserélnem, mert ott is kopáshatár alatt volt...ès volt olyan szelepe aminél 0.6 mm hézag volt.
Voltak tippeim hogy mind ez miért volt, mi okozhatta.
Ment a mail.
Küldd el mailban az alvázszámod.
Szép estét Banditák!
Az enyém forgalmi szerint 2003-as.
Honnan tudom biztosan megállapítani, hogy mikor gyártották?
De, csavaros a gyári dob, legyen K2. De ez nem változtat a lényegen, a különbség nem derült ki
Én is
Nomegaztán: Mi most egy összetett rendszer egyetlen elemét mértük, ráadásul egy beteg darabot. Nem tudjuk mennyi a gyári előírás, arra csak egy garantáltan új darab mérésével tudnánk következtetni.

Esetleg Istvánt kéne körbeudvarolni, hogy az 1,4-es váltóján is mérhessünk egyet. Pl megütjük egy kapcsolókörmét felületre merőlegesen (ehhez nem kell roncsolás) és ezt az értéket összevetjük a beteg fogaskerék ugyanilyen mérésével. Kiemelem: ez sem lenne egzakt, perdöntő adat, de talán a továbbiakat előrelendítené...

István! Meri, vagy nem meri?
Szerintem István csak ironizált... Ha nem, akkor majd kijavít.
Úgy valahogy, alacsony fordulaton az esetleges rángatás simán elnyelődik a láncon és a lánckerék alatti gumipogácsákban, révén ezért vannak, a terhelésváltások csillapítására és mivel alacsony fordulaton alacsony a nyomaték is, így biztosan nem a fogak fognak tönkremenni. Akkor már csak anyaghiba marad.
Aki ismer (mindenkitől elnézést akit megbántanék ezzel) olasz gyártmányú termékeket, nagyon dézsa-vűű érzése lehet.
Nem hiszem, hogy az a Japó muksi aki, a cunami után a megsemmisült városban a törmelékkupac tetejére fölállt, mert ott a buszmegálló és várta, hogy jöjjön a busz, mert ő megy dolgozni, na ez az ember kiadna egy ilyen munkát a kezéből, mint a bandikák váltója? Elöbb köti föl magát.
Viszont volt egy robogóm (AN150), olasz piac, simán elfogyott a vezérműtengelyről a bütyök 50ezernél...
Miki, a Tied nem 2004-es forgalombahelyezésű K3? Nem csavaros volt a dobja? Mert a K3-ak 90%-a váltóhibás lesz.
Lezártuk? Kár, mert így soha nem fogom megtudni, hogy miért kellett a gépembe fogaskereket cserélni. És főleg nem derül ki az, hogy Ironedében miért nem búg a váltó, holott az egyetlen különbség a két gép között, hogy az enyém '04-es az övé meg '05-ös évjáratú. Egyformán használjuk a gépeket, azonos a futásteljesítmény, egyforma olajat használunk amit együtt veszünk meg. Feltételezem, hogy a kuplungjaink is szögegyformák
Ezt el kell fogadnunk. Szakmailag tökéletesen alátámasztott okfejtés. Ezzel le is zártuk a fogaskerékproblémát.

Akkor foglalkozzunk azzal, hogy a suzuki, mint világhírü cég nem engeheti meg magának hogy szar anyagot használjon, hiszen ott a konkurencia, de ugyan ez a cég megengeheti hogy "szar kuplungot használjon". Ott ugyanis már nincs konkurencia.
"a hidegen szarakodó kuplung"
Meséljetek! Erről még nem is hallottam
Tasi szaki, nem okosabb nálatok csak következtet !
A SUZUKI mint világ cég nem engedheti meg magának ,hogy nem a megfelelő minőségű anyagokat használja , hisz ott a konkurencia !

A bandinál egyszerűen alul méretezett a kuplung /1200 /
az 1100 turákon / 1100 f / teljesen más a kuplung és a kuplung- meghajtás is,,. sose megy szét a váltó .
A nem megfelelő olaj , az alul nyomatékos motor ,és a hidegen szarakodó kuplung eszi meg a fogaskereket ,

Ez az én véleményem nem biztos ,hogy igaz !
NEM VITÁZOM !
szvsz,olvass vissza egy-két oldalt,mert a végén megesznek,én szóltam
Sziasztok.

Szerintetek melyik olaj lenne a legjobb a motornak?

Castrol Act-Evo X-tra 4T 10W-40
Motul 5100 4T 10W-40
Elmondás szerint 20000 mérföldet. Ezért nem gyári már a lánckerék...(a gyári 25 ekm környékén leesik)
Frako kis jegyzökönyv kerekedett belöle.
Én arra emlékszem, hogy általában a kéregleválás elsö jelei az osztókörön , kapcsólódási ponton volt látható elöször, csak gombostünyi felületen.
Ezért jutott eszembe, hogy talán párhuzamosságbéli futáshiba van a kapcsolodó kerekeknél. Így vonalszerü terhelésböl pontszerü terhelésbe megy át a Herz feszültség, és ezért roncsolódik aztán a edzett kéreg. Bár elég keskenyek a fogaskerekek, és ahhoz képest elég nagy az átméröjük. A perselyen tengelyenen pedig hézaggal vannak illesztve, így tudnak kicsit "dölöngélni" (önbelállni).

Lehet egyszerüen csak alul van méretezve. Hiszen ez anno sportmotornak született , és ugye a sportotorok meg korán halnak.
A kisöcs gixer 750-ben sincs túl nagy méretbeli különbség a váltónál szerintem.
Aztán lehet hülyeség az ez egész. De lehet Tasi szaki sokkal okosabb nálunk, biztos tud vali jó magyarázatot.


Profik vagytok! Csak ezen mit ötleteljünk, nem nagyon van mit hozzátenni.
Az előbbit ide akartam írni!
Ránézésre gyönyörű állapotban van! Vajon mennyit futott?
Mi a szart flexelt az a vadbarom? Talán a lánckerékről vágta le a láncot?
Csak az olvassa, akit érdekel a techno bla-bla:

Megvannak a mérések:
A magot 150 kg-os terheléssel mértük. Ahol az eredmények Rockwellben születtek, ott megadom a hozzávetőleges, átszámított Vickers értéket, mivel az edzett réteget csak Vickersben mérő eszközzel tudtuk mérni 30 kg-os terheléssel.

A mag 40,2-41,3 HRC-t mutat (~400HV30). Mért helyek: A fogaskerékről egy 3mm széles lapot leszúrtunk. A fennmaradó részen a felületet köszörüléssel állítottuk be a méréshez. Az ütést a fogak középvonalában, illetve az azoktól a tengely felé eső részeken néztük.

Általános felületi keménység 57,9-59 HRC (~680HV30) Helye: A keréken több helyen, véletlenszerűen mérve, az adott felületre merőlegesen. Levonhatjuk a tanulságot: az edzés során nem maszkolnak, hanem „telibe” edzenek.

Mivel a felületre merőleges mérés során az egész magot „belemérjük”, így a csiszolaton a fogak középvonalától kifelé, az edzett fogfelület irányába haladva végeztünk méréseket:
Felülettől 0,5mm-re 546HV30
Felülettől 0,4mm-re 569HV30
Felülettől 0,2mm-re 618HV30 (~56HRC)

0,2mm-nél kisebb távolságra nem tudtuk megközelíteni az edzett réteget, mivel félő volt, hogy a „lecsúszó” 30 kg-os terhelés széttöri a mérőműszerünket.

5 kg-os terhelést megpróbáltuk, de az ilyen keménységnél már nem ad elemezhető eredményt (az optika nem tudja leolvasni)

Röviden összefoglalva: A mag ~40 HRC-s keménysége ilyen alkalmazásra megfelelőnek tűnik. A komolyabban cementált-edzett réteg a felülettől ~0,3mm vastagnak tűnik. Itt nő ugrásszerűen a keménység. Ennek 0,2 mm-en mért ~56 HRC-s keménysége és a felületre merőleges 59 HRC a legkülső rétegen 60-61 HRC közeli eredményt feltételez, ami ugyancsak megfelelhet az alkalmazás helyének. A vitatható részek: Elegendő-e a 0,3mm edzett rész? Nem túl nagy-e a 20-21 HRC keménységkülönbség ilyen vékony edzett résznél? Ha a még használható fogaskerekeket vegyi bevonattal tovább keményítjük (~8-900 Vickers talán elérhető) -ha találunk „dörzsálló” bevonatot- akkor az kiküszöböli-e az ilyen jellegű hibát.

A mérnökökkel még tovább ötletelünk, viszont Ti is rendezhetnétek ötletrohamot.

Még rövidebben: Úgy fest, hogy a keménységgel nincs nagy baj és beigazolódott a gyanúm, hogy ez nem egyszerű hőkezelési probléma…