A magunkkal vihető ételek mennyisége azok eltarthatóságától, utunk hosszától és persze igényeinktől függ. Ne ilyenkor kezdjünk bele egy új diétába vagy próbáljuk ki azt a csípősnek hazudott, valójában méregerős kolbászt, amit most küldtek az alföldi rokonok! Ezzel nemcsak magunkat kíméljük meg a hasmenéstől, puffadástól, gyomorsav-túltengéstől, hanem társainknak sem megyünk az idegeire - ugye nem kell részleteznem... Próbáljuk követni a hétköznapjaink ritmusát, ne sokkoljuk a szervezetünket jó ötletnek tűnő újdonságokkal, például azzal, hogy jó korán teleesszük magunkat, ha egyébként sohasem reggelizünk.
Hamburger helyett
Legegyszerűbben természetesen az egynapos kirándulásokra tudunk felkészülni. Készítsünk szendvicset kevésbé romlékony füstölt, száraz szalámival, sült hússal, főtt tojással, zöldségekkel, kemény sajtokkal. Ha nem szeretnénk eláztatni a pékárut, tegyük a feldarabolt zöldségeket kimosott margarinos dobozba, melyet majd anélkül kidobhatunk, hogy később hiányozna a háztartásból. Ugyanígy vihetünk magunkkal előkészített gyümölcsöket is, ezek a zöldségekkel egyetemben laktató, egyszersmind könnyen emészthető ételek, ráadásul vitamin és ásványi anyag tartalmuk segít megőrizni szervezetünk vitalitását.
Uzsonnára vagy nassoláshoz pakoljunk sós, korpás kekszet, mogyorót, müzli szeletet, diákcsemegét! Ezek garantáltan nem olvadnak szét az egész napos úton, ráadásul kis helyen elférnek. Praktikus kiegészítője egy-egy kiruccanásnak a mini hűtőtáska, melyhez még jégakku sem kell, megteszi egy félliteres, fagyasztott ásványvíz is, amit kiolvadás után meg is ihatunk. Ha ennél még több úri huncutságra vágyunk, vigyük magunkkal az éttermekben korábban összegyűjtött, adagonként csomagolt majonézt, sót, borsot! Ezek segítségével már egy komplett salátát varázsolhatunk bármely parkolóban.
Végre hosszú hétvége!
Ha többnapos kalandba fogunk, készüljünk úgy, hogy a lehető legtöbb időt tölthessük motorozással, ezért keressük az olyan szálláshelyeket, melyek konyhával, de minimum hűtővel rendelkeznek! Legegyszerűbb megoldásként minden nap a szállásunkon reggelizzünk! Ebédünket elkölthetjük éttermekben is, de ez időrabló és csöppet sem pénztárcabarát. Inkább keressünk egy csodás kilátóhelyet ahol a fűben ülve, a panorámában gyönyörködve faljuk be a reggel készített szendvicset, majd este a szálláson összedobunk valami meleg ételt. Indulás előtt mindenképpen érdeklődjünk a szállás konyhájának felszereltségéről, hiszen ennek függvényében kell magunkkal vinni fűszereket és egyéb összetevőket!
Az utazás mindig remek alkalom arra, hogy belekóstoljunk az adott ország, tájegység jellemző ételeibe, erről az élményről kár is lenne lemondani, ezért a helyi péksüteményekből, sajtokból készítsük a reggelit vagy az útravalót! Paprikát, paradicsomot feldarabolva vigyünk itthonról, ilyen jóízűt úgysem kaphatunk máshol! Ha otthonosan mozgunk a konyhában, rögtönözzünk a helyi piacon kapható alapanyagokból! A kevésbé ügyes szakácsok maradjanak a tejszínes, fokhagymás, sonkás tésztánál és a zacskós levesnél! Ezek az alapanyagok szinte mindenhol kaphatók, és mire megfő a spagetti, a hozzá illő mártást is összerottyantottuk és a leves is elkészült. A diszkontáruházak kínálata és árai országonként nagyon hasonlóak, így az ott kapható alapanyagokból már itthon kikísérletezhetünk néhány olyan fogást, amit majd sikerrel elkészíthetünk.
Nyaralni megyünk
Tapasztalt túrázóknak nem újdonság, hogy hét napra sem kell sokkal több motyót pakolni, mint egy hétvégére. Ez alól azonban kivételt jelent az élelem, ezért jól gondoljuk át, mire is lesz igazán szükségünk, s csak azt vigyük magunkkal! Ha van elég hely a dobozokban, vásároljunk be az utazás előtt készételkonzervekből, pástétomokból, löncshúsokból! Ezzel sokat spórolhatunk, hiszen nyugati szomszédunknál egy finom készétel konzerv ára messze ezer forint felett van. Részesítsük előnyben a kisebb térfogatú, száraz élelmiszereket, mint a levesek, tésztaételek! Készüljünk szalámival a szendvicsekbe, füstölt sonkával a tésztákhoz, egyik este pedig megpörgetjük parázs felett a házi szalonnánkat, s kész is az illatos vacsora. A gulyáslevestől a császármorzsáig szinte mindent magaddal vihetsz instant vagy konzerv formában, de persze csak mértékkel, nehogy emiatt a láncspray és az esőruha maradjon otthon. Bármit is akarunk magunkkal vinni, még indulás előtt bontsunk fel egyet és próbáljuk ki, ne a túrán derüljön ki, hogy ehetetlen! A meglepetéseket elkerülendő, cikksorozatunk következő részeiben feltérképezzük a készételek kínálatát, sőt meg is kóstoljuk őket, hogy megtaláljuk a legjobb motoros elemózsiát...
Ha csak lehetőséged nyílik rá, vásárolj magyar árut, nemzetgazdaságunk felvirágzásának ugyanis alapvető feltétele a hazai termelők, vállalkozások támogatása. Utazóként ez különösen fontos, hiszen a magunkkal vitt ételeket, termékeket külföldön is megismerhetik, ezáltal újabb piacokat szerezhetnek a gazdák...